Tag Archives: agent snorremans

Jan Klaassen als Kerstman

Poppen: Jan Klaassen, Katrijn, Kerstman, agent.
Decor: Keuken, straat
Spullen: Boodschappentas, wattenbaard, tulband (van brooddeeg), (dubbelzijdig plakband), kerstmanmuts, prop om een dikke buik mee te maken.

Katrijn zegt tegen Jan dat ze even boodschappen voor de Kerst gaat doen. Jan blijft alleen achter. Hij laat de kinderen een baard zien en laat ze raden wat hij daar mee gaat doen. Hij gaat zich verkleden als Kerstman! Hij heeft ook nog een muts en een kussen voor een dikke buik. Deze drie dingen trekt hij achter de coulissen aan, telkens laat hij zien hoe ver hij is. Als het klaar is gaat hij op pad.

Daar komt agent Snorremans. Hij herkent Jan niet en denkt dat het de Kerstman is. Ze maken een praatje en Jan blijft in zijn rol.

Als de agent weg is, is Jan helemaal blij. Daar komt de Kerstman zelf aan. Ze kijken elkaar aan, schrikken en rennen ieder een kant op. Komen voorzichtig weer terug en weer weg. Dan kijken ze nog een keer en praten tegen elkaar. Jan begint: U bent de Kerstman. Maar jij ook, zegt de Kerstman! Dan legt Jan uit dat hij zich als Kerstman heeft verkleedt en dat zelfs de agent hem net niet heeft herkend. Ze willen gaan uit proberen of Katrijn het zal opmerken. Daar komt ze net aan.

De Kerstman verdwijnt. Daar is Katrijn ze groet de Jan, de Kerstman, en vraagt hoe het gaat, of al het werk wel afkomt. Anders zal ze Jan wel even sturen om te helpen. Dat vindt deze Kerstman een uitstekend idee. Katrijn gaat naar huis.

De echte Kerstman komt er weer bij. Hij vindt het een geweldig plan, Jan is net een echte Kerstman. Dus Jan gaat de Kerstman echt helpen. Beiden gaan ze af.

Katrijn is thuis en zoekt Jan, ze roepen met zijn allen. Eindelijk komt hij eraan. Katrijn vertelt van de Kerstman en dat Jan hem wel kan helpen. Jan houdt zich van de domme en verkleedt zich weer als Kerstman. Hij laat zich bewonderen door Katrijn. Katrijn geeft hem een heerlijke tulband mee, voor als beide Kerstmannen klaar zijn met hun werk.

kerstmanjan_klaassenkatrijn

Zwarte Piet in de bakkerij

Poppen: Zwarte Piet, Bakker Boterbast, Jan Klaassen, Sinterklaas, Agent Snorremans, Barendje Boef
Decor: Bakkerij
Spullen: Zak pepernoten

Piet neemt een kijkje in de bakkerij. Bakker Boterbast niest en hoest. Dat is niet hygiënisch! Daar worden alle kindertjes ziek van. Piet stuurt de bakker naar bed en doet de bakkerskleren aan.

Dan komt Sinterklaas een kijkje nemen, hij zegt dat hij Zwarte Piet natuurlijk niet kan missen in deze drukke tijd. Er moet een andere oplossing komen. Maar hoe? De kinderen vinden dat Jan Klaassen het wel kan doen. Samen roepen ze hem.

Jan Klaassen komt eraan. Hij wil Sinterklaas wel helpen. Nu krijgt Jan de bakkerskleren aan.

Heel stiekem komt Barendje Boef er aan, zegt niets en gaat er met een grote zak pepernoten vandoor. De kinderen brullen zo hard, dat Agent Snorremans er aan komt. Hij vraagt wat er gebeurd is. Er komt een achtervolging, Agent Snorremans is de winnaar. Barendje Boef gaat weer achter de tralies en de grote zak met pepernoten brengt Agent Snorremans, persoonlijk, naar Sinterklaas.

Sinterklaas is heel blij dat alles weer goed gekomen is. Agent Snorremans moet tegen iedereen zeggen dat ze hun schoen mogen zetten vanavond. Alle helpers worden beloond.

zwarte_pietsinterklaasagent

Koningin Maxima is verdwaald

Poppen: Koningin Máxima, Jan Klaassen, Agent Snorremans, Katrijn, Barendje Boef
Decor: Straat met op de achtergrond een paleis; keuken
Spullen: Brief met zegel

Een huilende Koningin Máxima komt op Ze vertelt de kinderen dat ze verdwaald is. Waar is nou toch het paleis? Huilend gaat ze weer weg.

Daar heb je Agent Snorremans. De kinderen vertellen dat Koningin Máxima er juist was en dat ze verdwaald is. Agent Snorremans gaat erachteraan.

Jan Klaassen komt aangelopen, weer wordt er door de kinderen verteld wat er aan de hand is. Jan wordt er een beetje zenuwachtig van. Koningin Máxima is ook zo mooi! Gauw aan Katrijn vertellen.

Katrijn is in de keuken bezig ze heeft juist een heerlijke taart gebakken. Als ze hoort wat er gebeurd is geeft ze Jan de opdracht Koningin Máxima te helpen en ze mag dan eerst tot rust komen in de keuken van Jan en Katrijn.

Jan gaat weer op pad. En gelukkig vindt hij haar gauw. Samen naar Katrijn.

Dan komt agent Snorremans er weer aan. Hij vraagt zich af of de kinderen hem voor de gek houden. Ze vertellen dat Koningin Máxima nu bij Jan Klaassen en Katrijn is. Daar gaat hij direct naar toe.
Koningin Máxima is alleen in de keuken als agent Snorremans aankomt. Ze wil weer graag naar huis en gaat met hem mee. Koningin Máxima geeft agent Snorremans de opdracht dat hij Katrijn en Jan een brief moet geven, waarin staat dat ze de volgende dag op visite mogen komen in het paleis.

Agent Snorremans gaat op pad. Hij legt de brief even neer, hij heeft jeuk op zijn hoofd. Als hij klaar is met krabben. Is de brief verdwenen. Barendje boef heeft hem namelijk gepikt! Er volgt een achtervolging. Gelukkig heeft Agent Snorremans hem gauw te pakken. Eerst die akelige Barendje achter de tralies en dan snel naar Jan en Katrijn.

agentkatrijnboef

De verjaardagstaart voor de koningin

Poppen: Jan Klaassen, Bakker Boterbast, Agent Snorremans, Koningin Máxima, Keetje Kip
Decor: Straat, keukentje
Nodig: Eierdoosje 6-pak

Agent Snorremans komt met een speciale brief van Koningin Máxima bij Bakker Boterbast. Ze schrijft dat Bakker Boterbast een verjaardagsstaart mag maken. Hij is zeer vereerd en gaat meteen aan de slag. Agent Snorremans gaat weer op pad.

Jan Klaassen en Agent Snorremans ontmoeten elkaar. De agent vertelt van de brief. En Jan zegt dat hij juist op weg is naar de bakkerij, om een brood te kopen. Hij gaat maar eens kijken of Bakker Boterbast al begonnen is met die speciale opdracht.

Als Jan Klaassen bij de bakkerij aankomt hoort hij een vreselijke gil! Wat is er aan de hand? Jan gaat gauw naar binnen, daar is Bakker Boterbast. Hij vertelt dat hij zojuist de laatste doos met eieren heeft laten vallen. Hoe moet dat nu verder? Hij kan niet weg. Jan Klaassen biedt aan om eieren te gaan halen bij Boer Boersema.

Boer Boersema heeft het druk en vraagt of Jan zelf even de eieren wil rapen in het kippenhok. Maar als hij daar is zijn er geen eieren, wat is dat nou?

Keetje Kip komt erbij. Ze legt uit dat de kippen aan vakantie toe zijn, ze zijn zo moe! Jan Klaassen smeekt om eieren en vertelt dat het voor de verjaardagstaart van de koningin is. Keetje vindt dat Koningin Máxima zelf maar moet komen, dan zullen we nog wel eens verder kijken.

Dus daar gaat Jan Klaassen, op weg naar het paleis van Koning Willem Alexander en Koningin Máxima! Jan legt het probleem uit. Koningin Máxima vindt het een uitstekend idee van Keetje Kip. Ze zegt dat Jan maar lekker naar huis moet gaan, ze kan het verder wel zelf af. En gaat naar het kippenhok van Boer Boersema.

Daar is Keetje Kip hevig ontdaan, ze had zo’n koninklijk bezoek niet verwacht. Ze heeft niet gepoetst, geen veertjes gekamd en nog geen eieren gelegd. Koningin Máxima besluit dan maar even een heerlijk kopje warme melk met honing bij Boerin Boersema te gaan vragen en zegt dan over een uurtje terug te komen.

Ondertussen is Bakker Boterbast in alle staten, wat duurt het lang! De kinderen leggen uit wat er allemaal aan de hand is. Hij hoopt dat het allemaal goed zal aflopen.
Koningin Máxima heeft heerlijk gesmuld en is onderweg naar het kippenhok. Keetje Kip heeft een doosje vol met eieren, kakelvers!

Koningin Máxima neemt het doosje mee en brengt het naar Bakker Boterbast. Onderweg komt ze Agent Snorremans nog tegen, die het maar niks vindt dat een koningin zo’n onbenullig boodschapje doet. Koningin Máxima vindt het niet zo onbenullig; het is voor de verjaardagstaart, hoor! Agent Snorremans moet haar dan wel gelijk geven en biedt zijn excuses aan. Hij wil haar dan wel naar de bakkerij begeleiden. Dat is goed.

Aangekomen bij de bakkerij gaat Koningin Máxima alleen naar binnen. Bakker Boterbast staat helemaal perplex, hij stottert ervan. Koningin Máxima stelt hem gerust, maak er maar een mooie taart van! En kom hem morgen maar persoonlijk brengen, dan mag u bij het feest blijven.

Koningin Máxima neemt afscheid en gaat naar huis. Bakker Boterbast is zeer vereerd met de uitnodiging! Hij gaat nu snel aan de gang met de verjaardagstaart

bakkerjan_klaassenkip

Overval op de boerderij

Poppen: Agent Snorremans, Katrijn, Barendje Boef, Bakker Boterbast.
Decor: Straat
Spullen: Garde, gebakdoos

Agent Snorremans loopt te ijsberen. Hij praat wat met de kinderen over “ijsberen” en wat dat is. Hij heeft niets te doen, alles is onder controle, bonnen zijn geschreven, boeven achter de tralies.

Dan komt Katrijn helemaal overstuur langs: er was een overval bij Bakker Boterbast! Agent Snorremans sust Katrijn, gaan samen af.

Barendje Boef komt op, vermomd als bakker. Hij denkt dat niemand hem herkent . Af.

Bakker Boterbast komt op, boos en verdrietig doet hij verslag. Dus die Barendje Boef denkt dat hij nu bakker is, nou er is maar één bakker in deze poppenkast! En dat ben ik! Katrijn komt er bij; zegt dat ze alles tegen agent Snorremans heeft verteld. Samen naar huis; een kopje thee voor de schrik!

Agent Snorremans: Nu hoeft hij zich niet meer te vervelen. Een boef ontsnapt, nog een gevaarlijke ook! En die boef denkt dat hij een echte bakker is. Nou, zullen we hem even roepen: Bakker Barendje! En ja hoor, daar verschijnt Bakker Barendje. Maar als hij de agent ziet wil hij weer wegrennen. Het wordt een heuse achtervolging, de agent wint. Barendje Boef achter de tralies. Agent Snorremans brengt alle spullen van de bakker weer terug.

De bakker is natuurlijk erg blij en samen gaan ze met wat appelbollen in een doos naar Katrijntje om de goede afloop te vieren.

katrijnbakkerboef

Jan Klaassen in de luchtballon

Poppen: Jan Klaassen, agent Snorremans, bakker Boterbast, Katrijn
Decor: Straat, blauwe lap (lucht)
Spullen: Zakjes zand, zak koekjes, een vlinder of vogel op een ijzerstaafje.
Extra: Een dunne platte luchtballon, gemaakt van vliegerpapier en karton, aan touwtjes om opgehesen te kunnen worden.

Jan Klaassen heeft een wedstrijd gewonnen. Hij mag een rondvaart in een luchtballon maken. Daar komt agent Snorremans, hij vindt dat Jan maar een bofkont is. Hij gaat straks wel kijken als Jan de lucht in gaat en wenst hem veel plezier. Bakker Boterbast komt langs en maakt een praatje. Hij v indt het geweldig voor Jan en geeft hem nog een zakje koekjes mee voor onderweg. Hij gaat weer aan het werk in de bakkerij. Katrijn komt Jan halen, de luchtballon is klaar, Jan mag er in. Katrijn geeft Jan een kus en gaat af.

Jan bekijkt de luchtballon en stapt erin. Hij roept tegen iedereen (die wij niet zien, maar wel horen) dat ze los kunnen laten.

Daar gaat ie dan. Jan vertelt wat hij allemaal ziet. Na een poosje merkt hij dat hij daalt, wat moet hij nu doen? Van alles overboord. De koekjes eet hij eerst op, alleen het zakje overboord. Dan gaat het weer goed. Er komt een vlindertje of vogeltje langs waar Jan een praatje mee maakt. Dan komt hij weer in de buurt van het Poppenkastplein. Nu moet Jan lucht laten ontsnappen.

Katrijn is erg blij als Jan weer naast haar staat. Zag je ons zwaaien Jan? Hoe was het daarboven? Lachend gaan ze naar huis.

agentbakkerjan_klaassen

Klaartje Koe zoekt een man

Poppen: Jan Klaassen, Klaartje Koe, Agent Snorremans, Bakker Boterbast, Fee Firola, stier.
Decor: Straat.
Spullen: Toverstokje

Klaartje de Koe komt op, stelt zich voor en zegt dat ze op zoek is naar een man, een echte vriend, een maatje noem maar op.

Dan komt Jan Klaassen langs, maakt een praatje met Klaartje en gaat weer verder. Klaartje weet het zeker: Jan is de ware man voor haar! Net als Klaartje achter Jan aan wil gaan botst ze tegen Agent Snorremans op. Nee, maar dat is een stoere man, mét een uniform aan! En juist als ze achter hem aan wil gaan botst ze tegen Bakker Boterbast op. Tjonge, wat een man! En hij kan natuurlijk heerlijk bakken.

En net als ze achter hem aan wil gaan komt fee Firola aangevlogen.

Vanwaar zo’n haast. Klaartje legt uit dat ze op zoek is naar een man. Ze vertelt wie ze allemaal al tegen gekomen is. Fee Firola legt uit dat er op de boerderij van boer Boterbast een nieuwe stier is komen wonen. Dat is nou net iets voor Klaartje.

Blij en opgelucht gaat Klaartje naar de boerderij en ontmoet de man van haar dromen. De nieuwe stier vindt Klaartje wel een lekker koetje en vraagt of ze zijn vriendin wil zijn.

feekoebakker

Elfje Erika en Barendje Boef

Poppen: Elfje Erika, Barendje Boef, Jan Klaassen, Agent Snorremans
Decor: Straat
Spullen: Geen

Elfje Erika zit te huilen, ze is de weg kwijt. Jan Klaassen komt langs, maakt een praatje. Als Elfje Erika nou hier even blijft wachten, dan kunnen de kinderen op haar passen en Jan Klaassen gaat agent Snorremans wel even waarschuwen.

Elfje Erika praat wat met de kinderen. Dan gluurt ineens Barendje Boef om de hoek. Hij bepraat Elfje Erika en stopt haar met valse voorwendselen in de cel. Zelf gaat hij er al lachend vandoor.

Jan Klaassen en agent Snorremans komen er aan. Waar is Elfje Erika, wat is er gebeurd? Agent Snorremans neemt de leiding, geeft Jan Klaassen de opdracht Elfje Erika te bevrijden uit de cel, de kinderen moeten alles in de gaten houden en hij zelf gaat op zoek naar Barendje Boef.

Jan Klaassen bevrijdt Elfje Erika en neemt haar mee naar Katrijntje. Jan laat haar achter bij Katrijn en gaat zelf agent Snorremans helpen.

Na een wilde achtervolging neemt agent Snorremans Barendje Boef weer gevangen en stopt hem in de cel.
Daarna ontmoeten Jan Klaassen en agent Snorremans elkaar, ze brengen elkaar op de hoogte van het gebeuren en nemen afscheid van de kinderen, om samen bij Katrijntje nog even een kopje koffie te drinken.

elfjeboefagent