Tag Archives: bakker boterbast

Zwarte Piet in de bakkerij

Poppen: Zwarte Piet, Bakker Boterbast, Jan Klaassen, Sinterklaas, Agent Snorremans, Barendje Boef
Decor: Bakkerij
Spullen: Zak pepernoten

Piet neemt een kijkje in de bakkerij. Bakker Boterbast niest en hoest. Dat is niet hygiënisch! Daar worden alle kindertjes ziek van. Piet stuurt de bakker naar bed en doet de bakkerskleren aan.

Dan komt Sinterklaas een kijkje nemen, hij zegt dat hij Zwarte Piet natuurlijk niet kan missen in deze drukke tijd. Er moet een andere oplossing komen. Maar hoe? De kinderen vinden dat Jan Klaassen het wel kan doen. Samen roepen ze hem.

Jan Klaassen komt eraan. Hij wil Sinterklaas wel helpen. Nu krijgt Jan de bakkerskleren aan.

Heel stiekem komt Barendje Boef er aan, zegt niets en gaat er met een grote zak pepernoten vandoor. De kinderen brullen zo hard, dat Agent Snorremans er aan komt. Hij vraagt wat er gebeurd is. Er komt een achtervolging, Agent Snorremans is de winnaar. Barendje Boef gaat weer achter de tralies en de grote zak met pepernoten brengt Agent Snorremans, persoonlijk, naar Sinterklaas.

Sinterklaas is heel blij dat alles weer goed gekomen is. Agent Snorremans moet tegen iedereen zeggen dat ze hun schoen mogen zetten vanavond. Alle helpers worden beloond.

zwarte_pietsinterklaasagent

De verjaardagstaart voor de koningin

Poppen: Jan Klaassen, Bakker Boterbast, Agent Snorremans, Koningin Máxima, Keetje Kip
Decor: Straat, keukentje
Nodig: Eierdoosje 6-pak

Agent Snorremans komt met een speciale brief van Koningin Máxima bij Bakker Boterbast. Ze schrijft dat Bakker Boterbast een verjaardagsstaart mag maken. Hij is zeer vereerd en gaat meteen aan de slag. Agent Snorremans gaat weer op pad.

Jan Klaassen en Agent Snorremans ontmoeten elkaar. De agent vertelt van de brief. En Jan zegt dat hij juist op weg is naar de bakkerij, om een brood te kopen. Hij gaat maar eens kijken of Bakker Boterbast al begonnen is met die speciale opdracht.

Als Jan Klaassen bij de bakkerij aankomt hoort hij een vreselijke gil! Wat is er aan de hand? Jan gaat gauw naar binnen, daar is Bakker Boterbast. Hij vertelt dat hij zojuist de laatste doos met eieren heeft laten vallen. Hoe moet dat nu verder? Hij kan niet weg. Jan Klaassen biedt aan om eieren te gaan halen bij Boer Boersema.

Boer Boersema heeft het druk en vraagt of Jan zelf even de eieren wil rapen in het kippenhok. Maar als hij daar is zijn er geen eieren, wat is dat nou?

Keetje Kip komt erbij. Ze legt uit dat de kippen aan vakantie toe zijn, ze zijn zo moe! Jan Klaassen smeekt om eieren en vertelt dat het voor de verjaardagstaart van de koningin is. Keetje vindt dat Koningin Máxima zelf maar moet komen, dan zullen we nog wel eens verder kijken.

Dus daar gaat Jan Klaassen, op weg naar het paleis van Koning Willem Alexander en Koningin Máxima! Jan legt het probleem uit. Koningin Máxima vindt het een uitstekend idee van Keetje Kip. Ze zegt dat Jan maar lekker naar huis moet gaan, ze kan het verder wel zelf af. En gaat naar het kippenhok van Boer Boersema.

Daar is Keetje Kip hevig ontdaan, ze had zo’n koninklijk bezoek niet verwacht. Ze heeft niet gepoetst, geen veertjes gekamd en nog geen eieren gelegd. Koningin Máxima besluit dan maar even een heerlijk kopje warme melk met honing bij Boerin Boersema te gaan vragen en zegt dan over een uurtje terug te komen.

Ondertussen is Bakker Boterbast in alle staten, wat duurt het lang! De kinderen leggen uit wat er allemaal aan de hand is. Hij hoopt dat het allemaal goed zal aflopen.
Koningin Máxima heeft heerlijk gesmuld en is onderweg naar het kippenhok. Keetje Kip heeft een doosje vol met eieren, kakelvers!

Koningin Máxima neemt het doosje mee en brengt het naar Bakker Boterbast. Onderweg komt ze Agent Snorremans nog tegen, die het maar niks vindt dat een koningin zo’n onbenullig boodschapje doet. Koningin Máxima vindt het niet zo onbenullig; het is voor de verjaardagstaart, hoor! Agent Snorremans moet haar dan wel gelijk geven en biedt zijn excuses aan. Hij wil haar dan wel naar de bakkerij begeleiden. Dat is goed.

Aangekomen bij de bakkerij gaat Koningin Máxima alleen naar binnen. Bakker Boterbast staat helemaal perplex, hij stottert ervan. Koningin Máxima stelt hem gerust, maak er maar een mooie taart van! En kom hem morgen maar persoonlijk brengen, dan mag u bij het feest blijven.

Koningin Máxima neemt afscheid en gaat naar huis. Bakker Boterbast is zeer vereerd met de uitnodiging! Hij gaat nu snel aan de gang met de verjaardagstaart

bakkerjan_klaassenkip

Overval op de boerderij

Poppen: Agent Snorremans, Katrijn, Barendje Boef, Bakker Boterbast.
Decor: Straat
Spullen: Garde, gebakdoos

Agent Snorremans loopt te ijsberen. Hij praat wat met de kinderen over “ijsberen” en wat dat is. Hij heeft niets te doen, alles is onder controle, bonnen zijn geschreven, boeven achter de tralies.

Dan komt Katrijn helemaal overstuur langs: er was een overval bij Bakker Boterbast! Agent Snorremans sust Katrijn, gaan samen af.

Barendje Boef komt op, vermomd als bakker. Hij denkt dat niemand hem herkent . Af.

Bakker Boterbast komt op, boos en verdrietig doet hij verslag. Dus die Barendje Boef denkt dat hij nu bakker is, nou er is maar één bakker in deze poppenkast! En dat ben ik! Katrijn komt er bij; zegt dat ze alles tegen agent Snorremans heeft verteld. Samen naar huis; een kopje thee voor de schrik!

Agent Snorremans: Nu hoeft hij zich niet meer te vervelen. Een boef ontsnapt, nog een gevaarlijke ook! En die boef denkt dat hij een echte bakker is. Nou, zullen we hem even roepen: Bakker Barendje! En ja hoor, daar verschijnt Bakker Barendje. Maar als hij de agent ziet wil hij weer wegrennen. Het wordt een heuse achtervolging, de agent wint. Barendje Boef achter de tralies. Agent Snorremans brengt alle spullen van de bakker weer terug.

De bakker is natuurlijk erg blij en samen gaan ze met wat appelbollen in een doos naar Katrijntje om de goede afloop te vieren.

katrijnbakkerboef

Jan Klaassen in de luchtballon

Poppen: Jan Klaassen, agent Snorremans, bakker Boterbast, Katrijn
Decor: Straat, blauwe lap (lucht)
Spullen: Zakjes zand, zak koekjes, een vlinder of vogel op een ijzerstaafje.
Extra: Een dunne platte luchtballon, gemaakt van vliegerpapier en karton, aan touwtjes om opgehesen te kunnen worden.

Jan Klaassen heeft een wedstrijd gewonnen. Hij mag een rondvaart in een luchtballon maken. Daar komt agent Snorremans, hij vindt dat Jan maar een bofkont is. Hij gaat straks wel kijken als Jan de lucht in gaat en wenst hem veel plezier. Bakker Boterbast komt langs en maakt een praatje. Hij v indt het geweldig voor Jan en geeft hem nog een zakje koekjes mee voor onderweg. Hij gaat weer aan het werk in de bakkerij. Katrijn komt Jan halen, de luchtballon is klaar, Jan mag er in. Katrijn geeft Jan een kus en gaat af.

Jan bekijkt de luchtballon en stapt erin. Hij roept tegen iedereen (die wij niet zien, maar wel horen) dat ze los kunnen laten.

Daar gaat ie dan. Jan vertelt wat hij allemaal ziet. Na een poosje merkt hij dat hij daalt, wat moet hij nu doen? Van alles overboord. De koekjes eet hij eerst op, alleen het zakje overboord. Dan gaat het weer goed. Er komt een vlindertje of vogeltje langs waar Jan een praatje mee maakt. Dan komt hij weer in de buurt van het Poppenkastplein. Nu moet Jan lucht laten ontsnappen.

Katrijn is erg blij als Jan weer naast haar staat. Zag je ons zwaaien Jan? Hoe was het daarboven? Lachend gaan ze naar huis.

agentbakkerjan_klaassen

Klaartje Koe zoekt een man

Poppen: Jan Klaassen, Klaartje Koe, Agent Snorremans, Bakker Boterbast, Fee Firola, stier.
Decor: Straat.
Spullen: Toverstokje

Klaartje de Koe komt op, stelt zich voor en zegt dat ze op zoek is naar een man, een echte vriend, een maatje noem maar op.

Dan komt Jan Klaassen langs, maakt een praatje met Klaartje en gaat weer verder. Klaartje weet het zeker: Jan is de ware man voor haar! Net als Klaartje achter Jan aan wil gaan botst ze tegen Agent Snorremans op. Nee, maar dat is een stoere man, mét een uniform aan! En juist als ze achter hem aan wil gaan botst ze tegen Bakker Boterbast op. Tjonge, wat een man! En hij kan natuurlijk heerlijk bakken.

En net als ze achter hem aan wil gaan komt fee Firola aangevlogen.

Vanwaar zo’n haast. Klaartje legt uit dat ze op zoek is naar een man. Ze vertelt wie ze allemaal al tegen gekomen is. Fee Firola legt uit dat er op de boerderij van boer Boterbast een nieuwe stier is komen wonen. Dat is nou net iets voor Klaartje.

Blij en opgelucht gaat Klaartje naar de boerderij en ontmoet de man van haar dromen. De nieuwe stier vindt Klaartje wel een lekker koetje en vraagt of ze zijn vriendin wil zijn.

feekoebakker

Dief in de bakkerij

Poppen: Jan Klaassen, Katrijn, bakker, muis
Decor: Straat
Spullen: Zakje koekjes

Katrijn is aan het poetsen, geeft Jan opdracht een brood te gaan halen bij bakker Boterbast. Jan gaat op weg, maakt een praatje met de kinderen.

Hij komt bij de bakkerij, maar de bakker kan hem geen brood verkopen, er zitten allemaal gaten in. Er zijn muizen in de bakkerij. Bakker Boterbast heeft al van alles geprobeerd: muizenval, een kat, gifkorrels, maar niets helpt. Jan vraagt of hij al eens met de muizen gepraat heeft? Nee, dat kan toch niet, muizen kunnen niet praten. Maar Jan Klaassen kan wel met dieren praten.

Jan gaat het proberen. Hij roept het muisje en na een poosje verschijnt er voorzichtig eentje, die eerst een soort verstoppertje met Jan speelt. Maar uiteindelijk komt het toch tot een gesprek: Het muisje is pas vader geworden en heeft wel zeven jongen te voeden. Jan legt uit dat het voor de bakker niet erg goed uitkomt als er van alle broden gesnoept wordt. Kunnen we niet iets afspreken?

OK: als de bakker nou elke dag wat brood of koek overhoudt en daar een speciaal plekje voor gezocht wordt? Jan gaat het vragen aan bakker Boterbast.

Bakker Boterbast vindt het een prima idee. Er blijft altijd wel wat over. De bakker zal het bewaren voor de muizen.

De volgende dag komt Jan nog een kijkje nemen, alles gaat naar tevredenheid. Als dank krijgt Jan Klaassen een zakje koekjes van de bakker.

jan_klaassenbakkermuis