Tag Archives: barendje boef

Zwarte Piet in de bakkerij

Poppen: Zwarte Piet, Bakker Boterbast, Jan Klaassen, Sinterklaas, Agent Snorremans, Barendje Boef
Decor: Bakkerij
Spullen: Zak pepernoten

Piet neemt een kijkje in de bakkerij. Bakker Boterbast niest en hoest. Dat is niet hygiënisch! Daar worden alle kindertjes ziek van. Piet stuurt de bakker naar bed en doet de bakkerskleren aan.

Dan komt Sinterklaas een kijkje nemen, hij zegt dat hij Zwarte Piet natuurlijk niet kan missen in deze drukke tijd. Er moet een andere oplossing komen. Maar hoe? De kinderen vinden dat Jan Klaassen het wel kan doen. Samen roepen ze hem.

Jan Klaassen komt eraan. Hij wil Sinterklaas wel helpen. Nu krijgt Jan de bakkerskleren aan.

Heel stiekem komt Barendje Boef er aan, zegt niets en gaat er met een grote zak pepernoten vandoor. De kinderen brullen zo hard, dat Agent Snorremans er aan komt. Hij vraagt wat er gebeurd is. Er komt een achtervolging, Agent Snorremans is de winnaar. Barendje Boef gaat weer achter de tralies en de grote zak met pepernoten brengt Agent Snorremans, persoonlijk, naar Sinterklaas.

Sinterklaas is heel blij dat alles weer goed gekomen is. Agent Snorremans moet tegen iedereen zeggen dat ze hun schoen mogen zetten vanavond. Alle helpers worden beloond.

zwarte_pietsinterklaasagent

Het wenswater

Poppen: Elfje Erika, Jan Klaassen, Katrijn, Barendje Boef.
Decor: Bos
Spullen: Een mooi klein flesje, tulband en een appeltaart (van brooddeeg)

Jan Klaassen en Katrijn babbelen wat. Katrijn is vermoeid van al het werken en wenst dat ze kon toveren. Nou, dat ziet Jan ook wel zitten en noemt op wat hij dan allemaal zou gaan toveren. Maar goed dat kunnen we niet dus we moesten maar weer eens aan het werk gaan. Katrijn vertelt wat er gebeuren moet. Jan moet de lege flessen wegbrengen.

Met een fles in zijn hand komt hij Elfje Erika tegen. Ze ziet het flesje van Jan en vindt het zo’n mooi flesje. Ze wil het graag hebben. Jan Klaassen vindt het prima en vraagt waarom ze het nodig heeft. Het is een prachtig flesje om een toverdrankje in te bewaren. Jan mag een wens doen en hij wenst dat hij een grote appeltaart krijgt. Elfje Erika doet daarop een beetje geheimzinnige tovertruc. Hij neemt afscheid van Elfje Erika. Elfje Erika neemt het flesje en gaat blij weg.

Jan zegt tegen de kinderen dat hij niet zo in tovertrucks gelooft. Hij vraagt Katrijn wel een appeltaart te bakken, zij maakt de lekkerste. Veel beter dan zo’n rare tovertaart!

Dan komt die akelige Barendje Boef weer op. Hij vertelt de kinderen dat hij weer gemakkelijk uit de cel kon ontsnappen, Agent Snorremans had de sleutels in het slot laten zitten! Nu is Barendje Boef op zoek naar lekkere hapjes, want in de gevangenis kreeg hij alleen maar water en brood.

Elfje Erika komt op met het flesje wenswater. Ze zet het even neer. En gaat af.

Barendje Boef komt weer op, zo dat was lekker, er stond een heerlijke tulband in het raam bij Katrijntje. Dan ziet hij het flesje en neemt er een slokje van, dan zegt hij: ik wil zo rond als een varkentje worden! Hij valt achterover en zo snel mogelijk verschijnt er een varkentje, met een boevenpet op. Elfje Erika komt eraan en moet er vreselijk om lachen. Nou, dikke Barendje big dat zal een lesje voor je zijn, ga maar gauw naar de boerderij. Elfje Erika gaat weer weg.

Katrijn zegt tegen Jan dat ze er niets van snapt, ze had vanmorgen toch echt een tulband gebakken en nu staat er een appeltaart in het raam. De kinderen leggen het uit. Ze hebben er vreselijke pret om.

Katrijn zegt dat ze van plan is om eens te kijken of Elfje Erika nog wat over heeft van het wenswater, want ze weet nog wel wat leuks te wensen. Geheimpje…!

elfjejan_klaassenkatrijn

Overval op de boerderij

Poppen: Agent Snorremans, Katrijn, Barendje Boef, Bakker Boterbast.
Decor: Straat
Spullen: Garde, gebakdoos

Agent Snorremans loopt te ijsberen. Hij praat wat met de kinderen over “ijsberen” en wat dat is. Hij heeft niets te doen, alles is onder controle, bonnen zijn geschreven, boeven achter de tralies.

Dan komt Katrijn helemaal overstuur langs: er was een overval bij Bakker Boterbast! Agent Snorremans sust Katrijn, gaan samen af.

Barendje Boef komt op, vermomd als bakker. Hij denkt dat niemand hem herkent . Af.

Bakker Boterbast komt op, boos en verdrietig doet hij verslag. Dus die Barendje Boef denkt dat hij nu bakker is, nou er is maar één bakker in deze poppenkast! En dat ben ik! Katrijn komt er bij; zegt dat ze alles tegen agent Snorremans heeft verteld. Samen naar huis; een kopje thee voor de schrik!

Agent Snorremans: Nu hoeft hij zich niet meer te vervelen. Een boef ontsnapt, nog een gevaarlijke ook! En die boef denkt dat hij een echte bakker is. Nou, zullen we hem even roepen: Bakker Barendje! En ja hoor, daar verschijnt Bakker Barendje. Maar als hij de agent ziet wil hij weer wegrennen. Het wordt een heuse achtervolging, de agent wint. Barendje Boef achter de tralies. Agent Snorremans brengt alle spullen van de bakker weer terug.

De bakker is natuurlijk erg blij en samen gaan ze met wat appelbollen in een doos naar Katrijntje om de goede afloop te vieren.

katrijnbakkerboef

Elfje Erika en Barendje Boef

Poppen: Elfje Erika, Barendje Boef, Jan Klaassen, Agent Snorremans
Decor: Straat
Spullen: Geen

Elfje Erika zit te huilen, ze is de weg kwijt. Jan Klaassen komt langs, maakt een praatje. Als Elfje Erika nou hier even blijft wachten, dan kunnen de kinderen op haar passen en Jan Klaassen gaat agent Snorremans wel even waarschuwen.

Elfje Erika praat wat met de kinderen. Dan gluurt ineens Barendje Boef om de hoek. Hij bepraat Elfje Erika en stopt haar met valse voorwendselen in de cel. Zelf gaat hij er al lachend vandoor.

Jan Klaassen en agent Snorremans komen er aan. Waar is Elfje Erika, wat is er gebeurd? Agent Snorremans neemt de leiding, geeft Jan Klaassen de opdracht Elfje Erika te bevrijden uit de cel, de kinderen moeten alles in de gaten houden en hij zelf gaat op zoek naar Barendje Boef.

Jan Klaassen bevrijdt Elfje Erika en neemt haar mee naar Katrijntje. Jan laat haar achter bij Katrijn en gaat zelf agent Snorremans helpen.

Na een wilde achtervolging neemt agent Snorremans Barendje Boef weer gevangen en stopt hem in de cel.
Daarna ontmoeten Jan Klaassen en agent Snorremans elkaar, ze brengen elkaar op de hoogte van het gebeuren en nemen afscheid van de kinderen, om samen bij Katrijntje nog even een kopje koffie te drinken.

elfjeboefagent