Tag Archives: Elfje Erika

Katrijn en de mijter van Sinterklaas

Poppen: Katrijn, Sinterklaas, Zwarte Piet, Elfje Erika, Jan Klaassen, Freddie
Decor:
Spullen: Twee flesjes, watten of iets dergelijks, om de mijter van Sinterklaas vies mee te maken.

De mijter van Sinterklaas is vies geworden. Zwarte Piet weet niet hoe hij schoongemaakt moet worden. De waspiet heeft het veel te druk met het strijken van de witte kragen van de zwarte Pieten. Ze willen het aan Katrijn gaan vragen. Zwarte Piet gaat naar haar toe met de vieze mijter.

Katrijn wil het wel proberen, Jan Klaassen moet dan even een goed schoonmaakmiddeltje gaan kopen.

Als Jan Klaassen het flesje heeft gekocht zet hij het even neer om een plasje te doen. Daar komt Freddie, het kleine jongetje. Hij heeft ook een flesje in zijn hand, daar zit cola in, hij neemt een slokje en zet het neer. Als hij weer verder gaat neemt hij het verkeerde flesje mee.

Jan Klaassen komt terug en neemt, ondanks het gegil van de kinderen, het flesje cola mee.

Thuisgekomen geeft hij het aan Katrijn, maar de kinderen vertellen wat er is gebeurd, gelukkig maar, stel je eens voor, de mijter van Sinterklaas! En, oh, hoe zou het toch zijn met Freddie? Hij mag dat schoonmaakmiddel niet drinken, dat is gevaarlijk! Katrijn stuurt Jan op weg om Freddie te zoeken.

Freddie komt op met het flesje in zijn hand. Hij wil bijna een slokje nemen, maar wat gillen de kinderen toch? Daar komt Jan Klaassen nog net op tijd ruilen ze de flesjes. Gelukkig is alles weer goed gekomen. Maar goed dat kinderen zo opgelet en geholpen hebben. Jan gaat snel naar huis, want de mijter moet zo snel mogelijk, schoon, terug naar Sinterklaas.

katrijnsinterklaaszwarte_piet

Het wenswater

Poppen: Elfje Erika, Jan Klaassen, Katrijn, Barendje Boef.
Decor: Bos
Spullen: Een mooi klein flesje, tulband en een appeltaart (van brooddeeg)

Jan Klaassen en Katrijn babbelen wat. Katrijn is vermoeid van al het werken en wenst dat ze kon toveren. Nou, dat ziet Jan ook wel zitten en noemt op wat hij dan allemaal zou gaan toveren. Maar goed dat kunnen we niet dus we moesten maar weer eens aan het werk gaan. Katrijn vertelt wat er gebeuren moet. Jan moet de lege flessen wegbrengen.

Met een fles in zijn hand komt hij Elfje Erika tegen. Ze ziet het flesje van Jan en vindt het zo’n mooi flesje. Ze wil het graag hebben. Jan Klaassen vindt het prima en vraagt waarom ze het nodig heeft. Het is een prachtig flesje om een toverdrankje in te bewaren. Jan mag een wens doen en hij wenst dat hij een grote appeltaart krijgt. Elfje Erika doet daarop een beetje geheimzinnige tovertruc. Hij neemt afscheid van Elfje Erika. Elfje Erika neemt het flesje en gaat blij weg.

Jan zegt tegen de kinderen dat hij niet zo in tovertrucks gelooft. Hij vraagt Katrijn wel een appeltaart te bakken, zij maakt de lekkerste. Veel beter dan zo’n rare tovertaart!

Dan komt die akelige Barendje Boef weer op. Hij vertelt de kinderen dat hij weer gemakkelijk uit de cel kon ontsnappen, Agent Snorremans had de sleutels in het slot laten zitten! Nu is Barendje Boef op zoek naar lekkere hapjes, want in de gevangenis kreeg hij alleen maar water en brood.

Elfje Erika komt op met het flesje wenswater. Ze zet het even neer. En gaat af.

Barendje Boef komt weer op, zo dat was lekker, er stond een heerlijke tulband in het raam bij Katrijntje. Dan ziet hij het flesje en neemt er een slokje van, dan zegt hij: ik wil zo rond als een varkentje worden! Hij valt achterover en zo snel mogelijk verschijnt er een varkentje, met een boevenpet op. Elfje Erika komt eraan en moet er vreselijk om lachen. Nou, dikke Barendje big dat zal een lesje voor je zijn, ga maar gauw naar de boerderij. Elfje Erika gaat weer weg.

Katrijn zegt tegen Jan dat ze er niets van snapt, ze had vanmorgen toch echt een tulband gebakken en nu staat er een appeltaart in het raam. De kinderen leggen het uit. Ze hebben er vreselijke pret om.

Katrijn zegt dat ze van plan is om eens te kijken of Elfje Erika nog wat over heeft van het wenswater, want ze weet nog wel wat leuks te wensen. Geheimpje…!

elfjejan_klaassenkatrijn

Freddie krijgt een nieuwe kip

Poppen: Freddie, Jan Klaassen, Elfje Erika, varken, koe, muis, kip
Decor: Bos (of straat)
Spullen: zakdoekje

Kleine Freddie komt huilend op. Hij heeft een zakdoekje om zijn tranen op te vegen. Hij vertelt de kinderen wat er is gebeurd: zijn allerliefste kip is doodgegaan. Dan komt Jan Klaassen er aan. Hij vraagt wat er is en troost Freddie. Jan Klaassen gaat naar Elfje Erika om raad te vragen.

Dan verschijnt Elfje Erika bij Freddie. Ze vraagt wat er is. Ze wil wel proberen om een nieuwe kip te toveren. Maar daar is ze nog niet heel goed in, een beetje verlegen gaat ze achter het gordijntje staan. Eerst verschijnt er een varkentje, dan een koe, dan een muis. Freddie moet er wel een beetje om lachen. Pas als alle kinderen helpen verschijnt er een kip. Elfje Erika gaat weer terug naar huis.

Jan Klaassen komt er weer aan. Hij ziet Freddie en de nieuwe kip. Ze praten nog wat na. Freddie is blij, maar ook nog een beetje verdrietig omdat zijn oude kip is doodgegaan. Jan Klaassen zegt dat Freddie thuis maar eens een hele mooie tekening voor zijn oude kip moet maken, dan kan hij die bij zijn grafje leggen.

kipmuiskoe

Elfje Erika en Barendje Boef

Poppen: Elfje Erika, Barendje Boef, Jan Klaassen, Agent Snorremans
Decor: Straat
Spullen: Geen

Elfje Erika zit te huilen, ze is de weg kwijt. Jan Klaassen komt langs, maakt een praatje. Als Elfje Erika nou hier even blijft wachten, dan kunnen de kinderen op haar passen en Jan Klaassen gaat agent Snorremans wel even waarschuwen.

Elfje Erika praat wat met de kinderen. Dan gluurt ineens Barendje Boef om de hoek. Hij bepraat Elfje Erika en stopt haar met valse voorwendselen in de cel. Zelf gaat hij er al lachend vandoor.

Jan Klaassen en agent Snorremans komen er aan. Waar is Elfje Erika, wat is er gebeurd? Agent Snorremans neemt de leiding, geeft Jan Klaassen de opdracht Elfje Erika te bevrijden uit de cel, de kinderen moeten alles in de gaten houden en hij zelf gaat op zoek naar Barendje Boef.

Jan Klaassen bevrijdt Elfje Erika en neemt haar mee naar Katrijntje. Jan laat haar achter bij Katrijn en gaat zelf agent Snorremans helpen.

Na een wilde achtervolging neemt agent Snorremans Barendje Boef weer gevangen en stopt hem in de cel.
Daarna ontmoeten Jan Klaassen en agent Snorremans elkaar, ze brengen elkaar op de hoogte van het gebeuren en nemen afscheid van de kinderen, om samen bij Katrijntje nog even een kopje koffie te drinken.

elfjeboefagent