Tag Archives: katrijn

Jan Klaassen als Kerstman

Poppen: Jan Klaassen, Katrijn, Kerstman, agent.
Decor: Keuken, straat
Spullen: Boodschappentas, wattenbaard, tulband (van brooddeeg), (dubbelzijdig plakband), kerstmanmuts, prop om een dikke buik mee te maken.

Katrijn zegt tegen Jan dat ze even boodschappen voor de Kerst gaat doen. Jan blijft alleen achter. Hij laat de kinderen een baard zien en laat ze raden wat hij daar mee gaat doen. Hij gaat zich verkleden als Kerstman! Hij heeft ook nog een muts en een kussen voor een dikke buik. Deze drie dingen trekt hij achter de coulissen aan, telkens laat hij zien hoe ver hij is. Als het klaar is gaat hij op pad.

Daar komt agent Snorremans. Hij herkent Jan niet en denkt dat het de Kerstman is. Ze maken een praatje en Jan blijft in zijn rol.

Als de agent weg is, is Jan helemaal blij. Daar komt de Kerstman zelf aan. Ze kijken elkaar aan, schrikken en rennen ieder een kant op. Komen voorzichtig weer terug en weer weg. Dan kijken ze nog een keer en praten tegen elkaar. Jan begint: U bent de Kerstman. Maar jij ook, zegt de Kerstman! Dan legt Jan uit dat hij zich als Kerstman heeft verkleedt en dat zelfs de agent hem net niet heeft herkend. Ze willen gaan uit proberen of Katrijn het zal opmerken. Daar komt ze net aan.

De Kerstman verdwijnt. Daar is Katrijn ze groet de Jan, de Kerstman, en vraagt hoe het gaat, of al het werk wel afkomt. Anders zal ze Jan wel even sturen om te helpen. Dat vindt deze Kerstman een uitstekend idee. Katrijn gaat naar huis.

De echte Kerstman komt er weer bij. Hij vindt het een geweldig plan, Jan is net een echte Kerstman. Dus Jan gaat de Kerstman echt helpen. Beiden gaan ze af.

Katrijn is thuis en zoekt Jan, ze roepen met zijn allen. Eindelijk komt hij eraan. Katrijn vertelt van de Kerstman en dat Jan hem wel kan helpen. Jan houdt zich van de domme en verkleedt zich weer als Kerstman. Hij laat zich bewonderen door Katrijn. Katrijn geeft hem een heerlijke tulband mee, voor als beide Kerstmannen klaar zijn met hun werk.

kerstmanjan_klaassenkatrijn

Jan Klaassen zet zijn schoen

Decor: Keuken, straat
Poppen: Jan Klaassen, Katrijn, Zwarte Piet, Sinterklaas.
Spullen: Twee schoenen, twee taai-taai poppen.

Katrijn is de boel aan het opruimen, want ze gaan zo naar bed. Jan Klaassen treuzelt, zodat Katrijn eerder dan hij naar bed gaat. Dan maakt hij een praatje met de kinderen, hij wil zo graag zijn schoen zetten. Maar misschien lacht Katrijn hem wel uit. Samen met de kinderen zingt hij zachtjes een liedje. Hij zegt dat hij morgenochtend wel als eerste beneden moet zijn, anders ziet Katrijn het. Dan gaat ook hij stilletjes naar bed.

Even is het stil in de poppenkast, dan klinkt er gestommel, Piet komt op. Is verbaasd dat hier een schoen staat, niet eens een kinderschoen. Wat zal hij toch in deze schoen stoppen? Piet stopt er een taai-taai pop in en gaat stilletjes weg.

De volgende ochtend is Katrijn als eerste beneden. Wat is dat nou? Een taai-taai pop? Zwarte Piet heeft zich vast vergist. Nu is er misschien een kind dat niets gekregen heeft. Katrijn besluit het terug te brengen naar Zwarte Piet. Katrijn gaat weg met de taai-taai pop,

Jan Klaassen komt binnen, heel slaperig. De kinderen vertellen vast wat er gebeurd is. Jan is boos en verdrietig; boos omdat Katrijn niet gelooft dat de taai-taai pop voor hem is, en verdrietig dat hij nu geen heerlijke taai-taai pop heeft. Jan gaat de tuin in. Hij gaat wel wat klusjes verzinnen.

Katrijn loopt met de taai-taai pop over straat. Ze weet eigenlijk niet zo goed waar ze Piet of Sint moet zoeken. Maar wat een geluk wie komt daar aan? Sinterklaas! Katrijn loopt op Sinterklaas af en legt het uit. Sinterklaas neemt na veel aandringen de taai-taai pop aan. Sinterklaas vindt het heel lief van Katrijn dat ze zo bezorgd is. Maar Sinterklaas zegt dat ze best een keertje hun schoen mogen zetten. Beiden gaan ze af.

Thuisgekomen roept Katrijn Jan Klaassen. Die is nog steeds verdrietig. Katrijn vertelt hem het hele verhaal en dat ze schoentje mogen zetten. Jan Klaassen stelt voor om dat maar gelijk te doen, dan gaan ze lekker vroeg naar bed. Samen zingen ze een liedje.

In de nacht komt Piet weer langs. Deze keer heeft hij twee taai-taai poppen. Hij zegt tegen de kinderen dat Katrijn wel heel erg lief is geweest en dat Jan Klaassen nu weer blij kan zijn.

De volgende ochtend vinden Jan en Katrijn het lekkers. Ze roepen heel hard: Dank je wel Sinterklaas en Zwarte Piet!!! Samen gaan ze af om hun lekkers op te snoepen.

jan_klaassensinterklaaszwarte_piet

Katrijn en de mijter van Sinterklaas

Poppen: Katrijn, Sinterklaas, Zwarte Piet, Elfje Erika, Jan Klaassen, Freddie
Decor:
Spullen: Twee flesjes, watten of iets dergelijks, om de mijter van Sinterklaas vies mee te maken.

De mijter van Sinterklaas is vies geworden. Zwarte Piet weet niet hoe hij schoongemaakt moet worden. De waspiet heeft het veel te druk met het strijken van de witte kragen van de zwarte Pieten. Ze willen het aan Katrijn gaan vragen. Zwarte Piet gaat naar haar toe met de vieze mijter.

Katrijn wil het wel proberen, Jan Klaassen moet dan even een goed schoonmaakmiddeltje gaan kopen.

Als Jan Klaassen het flesje heeft gekocht zet hij het even neer om een plasje te doen. Daar komt Freddie, het kleine jongetje. Hij heeft ook een flesje in zijn hand, daar zit cola in, hij neemt een slokje en zet het neer. Als hij weer verder gaat neemt hij het verkeerde flesje mee.

Jan Klaassen komt terug en neemt, ondanks het gegil van de kinderen, het flesje cola mee.

Thuisgekomen geeft hij het aan Katrijn, maar de kinderen vertellen wat er is gebeurd, gelukkig maar, stel je eens voor, de mijter van Sinterklaas! En, oh, hoe zou het toch zijn met Freddie? Hij mag dat schoonmaakmiddel niet drinken, dat is gevaarlijk! Katrijn stuurt Jan op weg om Freddie te zoeken.

Freddie komt op met het flesje in zijn hand. Hij wil bijna een slokje nemen, maar wat gillen de kinderen toch? Daar komt Jan Klaassen nog net op tijd ruilen ze de flesjes. Gelukkig is alles weer goed gekomen. Maar goed dat kinderen zo opgelet en geholpen hebben. Jan gaat snel naar huis, want de mijter moet zo snel mogelijk, schoon, terug naar Sinterklaas.

katrijnsinterklaaszwarte_piet

Koningin Maxima is verdwaald

Poppen: Koningin Máxima, Jan Klaassen, Agent Snorremans, Katrijn, Barendje Boef
Decor: Straat met op de achtergrond een paleis; keuken
Spullen: Brief met zegel

Een huilende Koningin Máxima komt op Ze vertelt de kinderen dat ze verdwaald is. Waar is nou toch het paleis? Huilend gaat ze weer weg.

Daar heb je Agent Snorremans. De kinderen vertellen dat Koningin Máxima er juist was en dat ze verdwaald is. Agent Snorremans gaat erachteraan.

Jan Klaassen komt aangelopen, weer wordt er door de kinderen verteld wat er aan de hand is. Jan wordt er een beetje zenuwachtig van. Koningin Máxima is ook zo mooi! Gauw aan Katrijn vertellen.

Katrijn is in de keuken bezig ze heeft juist een heerlijke taart gebakken. Als ze hoort wat er gebeurd is geeft ze Jan de opdracht Koningin Máxima te helpen en ze mag dan eerst tot rust komen in de keuken van Jan en Katrijn.

Jan gaat weer op pad. En gelukkig vindt hij haar gauw. Samen naar Katrijn.

Dan komt agent Snorremans er weer aan. Hij vraagt zich af of de kinderen hem voor de gek houden. Ze vertellen dat Koningin Máxima nu bij Jan Klaassen en Katrijn is. Daar gaat hij direct naar toe.
Koningin Máxima is alleen in de keuken als agent Snorremans aankomt. Ze wil weer graag naar huis en gaat met hem mee. Koningin Máxima geeft agent Snorremans de opdracht dat hij Katrijn en Jan een brief moet geven, waarin staat dat ze de volgende dag op visite mogen komen in het paleis.

Agent Snorremans gaat op pad. Hij legt de brief even neer, hij heeft jeuk op zijn hoofd. Als hij klaar is met krabben. Is de brief verdwenen. Barendje boef heeft hem namelijk gepikt! Er volgt een achtervolging. Gelukkig heeft Agent Snorremans hem gauw te pakken. Eerst die akelige Barendje achter de tralies en dan snel naar Jan en Katrijn.

agentkatrijnboef

Jan Klaassen en de gekleurde ketting

Poppen: Jan Klaassen, Katrijn en  de koning
Decor: Een straat
Spullen: Een fleurige ketting, vlinder op een stokje, gouden ketting

Katrijn heeft een mooie ketting gemaakt, speciaal voor Jan Klaassen. Jan bedankt haar maar is er niet gelukkig mee, wat moet hij nou met een ketting? Katrijn gaat weg. Jan beklaagt zich bij de kinderen en legt de ketting even neer.
Dan wordt Jan afgeleid door een vlinder en gaat er achteraan.

Daar loopt de koning, statig door de straat. Dan ziet hij de ketting, dat is een mooie! Hij vertelt dat de koningin alleen maar gouden sieraden heeft, dat is wel deftig, maar deze is zo fleurig en vrolijk! De koning neemt hem mee. De koning vraagt of dat wel goed is of weten de kinderen soms van wie die ketting is? Ze leggen het uit. De koning heeft een idee, als Jan straks komt dan moeten ze hem maar naar het paleis sturen.

Jan komt op en vertelt dat de vlinder weggevlogen is. Dan mist hij de ketting. De kinderen leggen het uit. Jan is wat onzeker, het is toch geen grap, zit zijn haar wel netjes, wat moet je tegen een koning zeggen?

Op naar het paleis. De koning loopt hem al tegemoet. Jan vertelt dat Katrijntje de ketting speciaal voor hem had gemaakt. En dat ze boos zal zijn als de ketting nu al kwijt is. De koning heeft een van de gouden kettingen van de koningin om aan Katrijntje te geven. Dan is Jan blij en gaat naar huis.

Thuis ziet Katrijntje meteen dat de gekleurde ketting weg is. Ze wordt boos en Jan zit een beetje te lachen, Katrijn wordt nog bozer. Als ze de mattenklopper wil gaan halen laat Jan haar de gouden ketting zien. En de complimenten van de koning en de koningin!

katrijnjan_klaassen

Het wenswater

Poppen: Elfje Erika, Jan Klaassen, Katrijn, Barendje Boef.
Decor: Bos
Spullen: Een mooi klein flesje, tulband en een appeltaart (van brooddeeg)

Jan Klaassen en Katrijn babbelen wat. Katrijn is vermoeid van al het werken en wenst dat ze kon toveren. Nou, dat ziet Jan ook wel zitten en noemt op wat hij dan allemaal zou gaan toveren. Maar goed dat kunnen we niet dus we moesten maar weer eens aan het werk gaan. Katrijn vertelt wat er gebeuren moet. Jan moet de lege flessen wegbrengen.

Met een fles in zijn hand komt hij Elfje Erika tegen. Ze ziet het flesje van Jan en vindt het zo’n mooi flesje. Ze wil het graag hebben. Jan Klaassen vindt het prima en vraagt waarom ze het nodig heeft. Het is een prachtig flesje om een toverdrankje in te bewaren. Jan mag een wens doen en hij wenst dat hij een grote appeltaart krijgt. Elfje Erika doet daarop een beetje geheimzinnige tovertruc. Hij neemt afscheid van Elfje Erika. Elfje Erika neemt het flesje en gaat blij weg.

Jan zegt tegen de kinderen dat hij niet zo in tovertrucks gelooft. Hij vraagt Katrijn wel een appeltaart te bakken, zij maakt de lekkerste. Veel beter dan zo’n rare tovertaart!

Dan komt die akelige Barendje Boef weer op. Hij vertelt de kinderen dat hij weer gemakkelijk uit de cel kon ontsnappen, Agent Snorremans had de sleutels in het slot laten zitten! Nu is Barendje Boef op zoek naar lekkere hapjes, want in de gevangenis kreeg hij alleen maar water en brood.

Elfje Erika komt op met het flesje wenswater. Ze zet het even neer. En gaat af.

Barendje Boef komt weer op, zo dat was lekker, er stond een heerlijke tulband in het raam bij Katrijntje. Dan ziet hij het flesje en neemt er een slokje van, dan zegt hij: ik wil zo rond als een varkentje worden! Hij valt achterover en zo snel mogelijk verschijnt er een varkentje, met een boevenpet op. Elfje Erika komt eraan en moet er vreselijk om lachen. Nou, dikke Barendje big dat zal een lesje voor je zijn, ga maar gauw naar de boerderij. Elfje Erika gaat weer weg.

Katrijn zegt tegen Jan dat ze er niets van snapt, ze had vanmorgen toch echt een tulband gebakken en nu staat er een appeltaart in het raam. De kinderen leggen het uit. Ze hebben er vreselijke pret om.

Katrijn zegt dat ze van plan is om eens te kijken of Elfje Erika nog wat over heeft van het wenswater, want ze weet nog wel wat leuks te wensen. Geheimpje…!

elfjejan_klaassenkatrijn

Overval op de boerderij

Poppen: Agent Snorremans, Katrijn, Barendje Boef, Bakker Boterbast.
Decor: Straat
Spullen: Garde, gebakdoos

Agent Snorremans loopt te ijsberen. Hij praat wat met de kinderen over “ijsberen” en wat dat is. Hij heeft niets te doen, alles is onder controle, bonnen zijn geschreven, boeven achter de tralies.

Dan komt Katrijn helemaal overstuur langs: er was een overval bij Bakker Boterbast! Agent Snorremans sust Katrijn, gaan samen af.

Barendje Boef komt op, vermomd als bakker. Hij denkt dat niemand hem herkent . Af.

Bakker Boterbast komt op, boos en verdrietig doet hij verslag. Dus die Barendje Boef denkt dat hij nu bakker is, nou er is maar één bakker in deze poppenkast! En dat ben ik! Katrijn komt er bij; zegt dat ze alles tegen agent Snorremans heeft verteld. Samen naar huis; een kopje thee voor de schrik!

Agent Snorremans: Nu hoeft hij zich niet meer te vervelen. Een boef ontsnapt, nog een gevaarlijke ook! En die boef denkt dat hij een echte bakker is. Nou, zullen we hem even roepen: Bakker Barendje! En ja hoor, daar verschijnt Bakker Barendje. Maar als hij de agent ziet wil hij weer wegrennen. Het wordt een heuse achtervolging, de agent wint. Barendje Boef achter de tralies. Agent Snorremans brengt alle spullen van de bakker weer terug.

De bakker is natuurlijk erg blij en samen gaan ze met wat appelbollen in een doos naar Katrijntje om de goede afloop te vieren.

katrijnbakkerboef

Jan Klaassen in de luchtballon

Poppen: Jan Klaassen, agent Snorremans, bakker Boterbast, Katrijn
Decor: Straat, blauwe lap (lucht)
Spullen: Zakjes zand, zak koekjes, een vlinder of vogel op een ijzerstaafje.
Extra: Een dunne platte luchtballon, gemaakt van vliegerpapier en karton, aan touwtjes om opgehesen te kunnen worden.

Jan Klaassen heeft een wedstrijd gewonnen. Hij mag een rondvaart in een luchtballon maken. Daar komt agent Snorremans, hij vindt dat Jan maar een bofkont is. Hij gaat straks wel kijken als Jan de lucht in gaat en wenst hem veel plezier. Bakker Boterbast komt langs en maakt een praatje. Hij v indt het geweldig voor Jan en geeft hem nog een zakje koekjes mee voor onderweg. Hij gaat weer aan het werk in de bakkerij. Katrijn komt Jan halen, de luchtballon is klaar, Jan mag er in. Katrijn geeft Jan een kus en gaat af.

Jan bekijkt de luchtballon en stapt erin. Hij roept tegen iedereen (die wij niet zien, maar wel horen) dat ze los kunnen laten.

Daar gaat ie dan. Jan vertelt wat hij allemaal ziet. Na een poosje merkt hij dat hij daalt, wat moet hij nu doen? Van alles overboord. De koekjes eet hij eerst op, alleen het zakje overboord. Dan gaat het weer goed. Er komt een vlindertje of vogeltje langs waar Jan een praatje mee maakt. Dan komt hij weer in de buurt van het Poppenkastplein. Nu moet Jan lucht laten ontsnappen.

Katrijn is erg blij als Jan weer naast haar staat. Zag je ons zwaaien Jan? Hoe was het daarboven? Lachend gaan ze naar huis.

agentbakkerjan_klaassen

Jan Klaassen en Katrijn op de boerderij

Poppen: Jan Klaassen, Katrijn, boer, boerin, varken, schaap, koe en haan
Decor: Landschap
Spullen: Tandenborstel, washandje, kam en telefoonhoorn.

Vrouw Boersema bespreekt met haar man dat ze wel eens een weekje rust verdiend hebben. Ze wil graag naar het strand. Boer Boersema gaat Jan Klaassen bellen, om te vragen of hij zolang op de boerderij en de dieren wil passen. De boerin gaat alvast de koffers pakken. Jan Klaassen komt op. De boer wil van alles uitleggen, maar Jan Klaassen luistert niet en werkt de boer de deur uit.

Dan komt Katrijn op. Vertelt de kinderen dat ze er erg veel zin in heeft, een weekje op de boerderij. Daar kan ze eens lekker gaan poetsen! Dan vertrekken ze met z’n tweetjes.

Als ze er zijn, moet Jan de koffers wegbrengen, zodat Katrijn lekker kan gaan poetsen.
Tijdens het poetsen wordt ze steeds gehinderd door verschillende dieren van de boerderij; de koe, het schaap, het varken en de haan. Ze wordt er behoorlijk kribbig van. Als tenslotte Jan binnenkomt stort ze haar hart bij hem uit. Helaas kan Jan haar niet sussen en dus gaat Katrijn boos weg.

Jan Klaassen praat met de kinderen. Jammer dat Katrijn zo boos is, maar wel begrijpelijk. Hij besluit de dieren te gaan verzorgen. Maar ja, wat moet hij doen? Katrijn zegt altijd: Handen wassen, tanden poetsen en haren kammen. Dus dat gaat hij ook doen bij de dieren. Om beurten neemt hij ze mee om ze te verzorgen. Maar de dieren willen er niets van weten. Dan schiet het Jan te binnen dat een koe gemolken moet worden. Dus dat gaat hij maar eens proberen.

Jan en Katrijn maar eens lekker vroeg naar bed. Ze worden al snel gewekt door alle geluiden van de dieren. Is er brand? Vragen ze zich af. Jan gaat bij de dieren kijken. Dan wordt er geklopt, het is de boerin. Zij en haar man zijn al weer terug, ze misten de dieren en de boerderij. Katrijn is erg blij dat ze afgelost worden. De boerin vertelt wat ze allemaal gedaan hebben aan het strand en dat ze toen allebei hun dieren vreselijk misten en besloten maar weer naar hun boerderij terug te gaan. De dames nemen afscheid en de boerin gaat bij haar man en hun dieren kijken.

boerboerinschaap

Dief in de bakkerij

Poppen: Jan Klaassen, Katrijn, bakker, muis
Decor: Straat
Spullen: Zakje koekjes

Katrijn is aan het poetsen, geeft Jan opdracht een brood te gaan halen bij bakker Boterbast. Jan gaat op weg, maakt een praatje met de kinderen.

Hij komt bij de bakkerij, maar de bakker kan hem geen brood verkopen, er zitten allemaal gaten in. Er zijn muizen in de bakkerij. Bakker Boterbast heeft al van alles geprobeerd: muizenval, een kat, gifkorrels, maar niets helpt. Jan vraagt of hij al eens met de muizen gepraat heeft? Nee, dat kan toch niet, muizen kunnen niet praten. Maar Jan Klaassen kan wel met dieren praten.

Jan gaat het proberen. Hij roept het muisje en na een poosje verschijnt er voorzichtig eentje, die eerst een soort verstoppertje met Jan speelt. Maar uiteindelijk komt het toch tot een gesprek: Het muisje is pas vader geworden en heeft wel zeven jongen te voeden. Jan legt uit dat het voor de bakker niet erg goed uitkomt als er van alle broden gesnoept wordt. Kunnen we niet iets afspreken?

OK: als de bakker nou elke dag wat brood of koek overhoudt en daar een speciaal plekje voor gezocht wordt? Jan gaat het vragen aan bakker Boterbast.

Bakker Boterbast vindt het een prima idee. Er blijft altijd wel wat over. De bakker zal het bewaren voor de muizen.

De volgende dag komt Jan nog een kijkje nemen, alles gaat naar tevredenheid. Als dank krijgt Jan Klaassen een zakje koekjes van de bakker.

jan_klaassenbakkermuis