Tag Archives: kip

Freddie krijgt een nieuwe kip

Poppen: Freddie, Jan Klaassen, Elfje Erika, varken, koe, muis, kip
Decor: Bos (of straat)
Spullen: zakdoekje

Kleine Freddie komt huilend op. Hij heeft een zakdoekje om zijn tranen op te vegen. Hij vertelt de kinderen wat er is gebeurd: zijn allerliefste kip is doodgegaan. Dan komt Jan Klaassen er aan. Hij vraagt wat er is en troost Freddie. Jan Klaassen gaat naar Elfje Erika om raad te vragen.

Dan verschijnt Elfje Erika bij Freddie. Ze vraagt wat er is. Ze wil wel proberen om een nieuwe kip te toveren. Maar daar is ze nog niet heel goed in, een beetje verlegen gaat ze achter het gordijntje staan. Eerst verschijnt er een varkentje, dan een koe, dan een muis. Freddie moet er wel een beetje om lachen. Pas als alle kinderen helpen verschijnt er een kip. Elfje Erika gaat weer terug naar huis.

Jan Klaassen komt er weer aan. Hij ziet Freddie en de nieuwe kip. Ze praten nog wat na. Freddie is blij, maar ook nog een beetje verdrietig omdat zijn oude kip is doodgegaan. Jan Klaassen zegt dat Freddie thuis maar eens een hele mooie tekening voor zijn oude kip moet maken, dan kan hij die bij zijn grafje leggen.

kipmuiskoe

Dieren uit eieren

Vogels leggen eieren, dat weet iedereen.
Maar er zijn nog meer dieren die eieren leggen: vissen, reptielen, insecten én dinosauriërs!
Er zijn ook twee zoogdieren die eieren leggen, namelijk de mierenegel en het vogelbekdier.

Kringgesprek (1)  “Eieren om te eten”

Zorg voor kwartel-eitjes (poelier), krielkip-eieren en kippeneieren. Rauw en gekookt.
Wat zijn dit? Kun je ze eten? Hoe kun je eieren eten?
Wat kun je allemaal van eieren maken?
Zijn eieren gezond? (Ja, maar je moet er natuurlijk niet teveel van eten.)
Komen uit alle kippeneieren kuikentjes? (Nee, ze moeten wel bevrucht zijn door een haan)
Wat zit er binnen in een ei? (dooier, eiwit, snoertje, kiemvlek, luchtbelletje en een vliesje onder de schil)
Waar is de dooier voor? En het eiwit?
Pel het gekookte ei, wat zie je allemaal?
Breek een rauw ei boven een schaaltje. Bekijk het goed. (Natekenen)
Doe dit ook bij de kwarteleitjes en krielkipeieren.
Afsluiten door de rauwe eieren te klutsen met een beetje zout en daarna te bakken.

poelier

Kringgesprek (2) “Dieren uit eieren”

Prentenboeken over dieren die uit een ei komen.
Foto’s over eieren.
Welke dieren komen uit eieren?
Zijn alle eieren hetzelfde?
Zijn alle nesten hetzelfde?
Worden alle eieren uitgebroed?
Zit een moederdier altijd te broeden?
De kinderen kunnen plaatjes gaan opzoeken over dieren die uit eieren komen. Daarna op een groot vel plakken, namen erbij schrijven.
Knuffels mee laten nemen. Een tentoonstelling maken van allerlei ei-spulletjes.

kip

Woorden over dieren uit eieren:

boek

nest
Proefjes met eieren:

Luistervinkje:

Als je een vers ei zachtjes bij je oor heen en weer schudt, hoor je niets. Doe je hetzelfde met een oud ei dan hoor je de inhoud van het ei bewegen.

Een windei:

Laat een rauw ei twee dagen in een kopje azijn liggen. De kalkschaal lost helemaal op. Een ei zonder schaal wordt scheet, windei of hanenei genoemd. Ook jonge hennen leggen wel eens zo’n ei zonder schaal. Deze eieren zijn onverkoopbaar.

Een eigenwijs ei:

Leg een rauw ei op tafel en draai het rond. Leg op het draaiende ei even je vinger om het af te remmen. Na een moment stil gelegen te hebben begint het weer te draaien. Dit lukt je alleen met een rauw ei. Dat komt doordat de inhoud vloeibaar is. Die draait nog even door, als je het ei afremt. Als je een gekookt ei laat draaien dan merk je meteen verschil: het ei kan heel snel tollen, maar als je hem afremt ligt hij direct stil. Conclusie: een rauw ei draait moeizaam, maar stopt niet zomaar; een gekookt ei draait makkelijk en is ook snel te stoppen.

rauw-ei

Informatie over: Dieren en hun eieren:

Eieren van vogels:

Pinguïns leggen twee eieren, alleen de grote soorten leggen maar één ei. Het mannetje en vrouwtje lossen elkaar af bij het broeden.

Zwanen leggen twee tot zes eieren. Het mannetje broedt niet, maar beschermd zijn vrouwtje wel goed.

Struisvogels leggen soms wel vijftien crème-kleurige eieren. Het mannetje broedt het grootste gedeelte van de dag, als de zon op het heetst is neemt het vrouwtje het over.

Emoes leggen soms wel 20 donkergroene eieren. Alleen het mannetje broedt.

De koekoek legt één ei, in het nest van een andere vogel. Als het koekoekjong uit zijn ei is duwt hij de andere vogeltjes uit het nest. Zijn pleegouders zorgen voor hem.

De zilvermeeuwen broeden in de duinen hun eieren uit. Ze draaien met hun lichaam in het zand een kuiltje. Ze zoeken takken, mos en bladeren voor rond om het kuiltje en dan is het nestje klaar. Ze leggen drie tot vijf eieren. Beide ouders verzorgen de jongen.

Eieren van zoogdieren:

mierenegel

Het vrouwtje-vogelbekdier (en ook de mierenegel) legt 2 of 3 rubberachtige eieren, die ze helemaal alleen uitbroedt. Ze moet de eieren goed vochtig houden. Ze krult haar staart op zodat ze de eieren tegen haar buik aan kan warm houden.

vogelbekdier

Eieren van amfibieën:

Kikkervrouwtjes leggen de eitjes (ongeveer 2500) in het water; kikkerdril. Het mannetje bevrucht de eitjes tijdens het leggen. Ze zorgen niet meer voor de eitjes.

De gouden gifkikker legt haar eitjes (ongeveer 13) op vochtige, dode bladeren. Het mannetje zorgt voor de eitjes en brengt de kleine kikkervisjes op zijn rug naar het water.

Het paddenwijfje legt duizenden eieren in slierten die wel drie meter lang kunnen worden.

De reuzenpad kan wel 30.000 eitjes per keer leggen!

Het mannetje vroedmeesterpad neemt de eitjes mee op zijn rug en brengt ze, als ze bijna uitkomen, naar het water.

Eieren van reptielen:

De meeste reptielen leggen eieren. Bij sommige slangen (adder, ratelslang, boa) komen de eieren in het moederdier al uit.

De melkslang legt ongeveer 17 eieren in een hol of tussen rottende bladeren.

Het vrouwtje netpython legt 30 tot 50 eieren. Ze broedt ze zelf uit. Dat doet ze door te blijven bewegen, door de wrijving ontstaat er warmte.

De ringslang legt haar eitjes (ongeveer 30) in rottende planten.

slangenei

Bij hagedissen ligt het aan de temperatuur of er vrouwtjes of mannetjes uit de eieren (ongeveer 13 per keer) komen. Bij 28°C zijn het vrouwtjes, bij 32°C zijn het mannetjes.

Krokodillen kunnen wel 80 eieren leggen. Ze verstopt ze in het zand. Als het te koud is komen de eieren niet uit. Het vrouwtje blijft in de buurt om de eieren te beschermen. Ze heeft dan geen tijd om te jagen. Na dertig dagen komen de eieren uit. De krokodil graaft ze dan uit.

krokodillenei

Een kameleon legt ongeveer 20 eieren.

Schildpadden leggen ongeveer 50 tot 60 eieren per keer.

Eieren van vissen:

De meeste vissen leggen veel eitjes en kijken er verder niet meer naar om. Er zijn zelfs veel soorten vissen die hun eigen eieren opeten.

Haaien: Bij haaien is het heel afhankelijk van de soort of ze eieren leggen of dat de eieren al uitkomen in de moeder of dat de jongen levend gebaard worden. Haaieneieren zijn heel verschillend. De meeste zijn rechthoekig en hebben grijpsliertjes, zodat ze aan plantjes vast kunnen blijven zitten.

haai

Zeepaardmannetjes broeden de eitjes uit in hun buidel.

zeepaardje

Het mannetje stekelbaarsje maakt een nestje tussen planten. Daar legt het vrouwtje haar eieren. Het mannetje bewaakt ze.

Zeenaaldvrouwtjes leggen ongeveer 300 eitjes in de buidel van het mannetje. Hij broedt de eitjes uit.

De snoek legt zo’n 40.000 tot 50.000 eitjes per keer.

Het vrouwtje steur kan wel 2,5 miljoen eitjes leggen.

steur

Deze eitjes worden gezien als een lekkernij en heet “kaviaar”.

kaviaar

Eierrovers:

Onder andere meeuwen, gieren, leeuwen, poolvossen, vlaamse gaaien, kraaien en sommige slangen.

Zie voor meer informatie bij het WNF

Recepten met eieren:

Gevulde eieren:

6 grote eieren
2 eetl mayonaise
4 eetl geroosterd amandelschaafsel
2 theel augurkenvocht
1 eetl zure room
2 lenteuitjes
augurkjes, ook om te garneren.
zout en peper
Kook de eieren. Pellen en halveren. De eidooiers eruit halen en fijn prakken. Mayonaise, amandelschaafsel, augurkenvocht en zure room erdoor mengen. Lenteuitjes en augurkjes fijn snijden en ook door het mengsel roeren. Het geheel in een spuitzak scheppen en over de halve eitjes verdelen. Garneren met een klein plakje augurk. Afdekken met plasticfolie en ongeveer 1 uur op een koele plaats laten staan.

Schuimpjes:

4 eiwitten
200 gr poedersuiker
1-2 eetlepels citroensap
De eiwitten half stijfslaan. De poedersuiker geleidelijk, al kloppend, toevoegen en het eiwit verder stijfslaan. Het eiwit in een spuitzak scheppen. De bakplaat met bakpapier bekleden. Spuit kleine hoopjes eiwit op het bakpapier. Het rijst niet meer, dus blijft zoals het gespoten is. In een koude oven plaatsen. Dan de oven aanzetten op 75°C in ongeveer 2,5 uur laten indrogen.

Eiersalade:

4 hardgekookte eieren
50 gram mayonaise
50 gram yoghurt
2 eetl peterselie (of andere tuinkruiden)
maggi naar smaak
Pel de eieren en haal de dooiers eruit. Prak de dooiers fijn. Doe de mayonaise, yoghurt, peterselie en maggi erbij. Snij het eiwit in kleine blokjes. Roer het er voorzichtig door.
Lekker op toast, beschuit of brood.

Knutselwerkjes van/over eieren:

Eiballon:

Neem een niet al te grote ballon. Smeer hem in met plaksel en plak er stroken kranten overheen. Ongeveer 3 – 4 laagjes. Aan het tuutje ophangen om te drogen.
Als het ei goed gedroogd is, het tuutje eraf knippen, ballon eruit en het gaatje met weer wat kranten en plaksel dichtplakken. Het ei beschilderen en lakken. Van een ring karton een soort standaard maken.

ei-ballon

Dinosaurus:

Van een stuk rivierklei een dinosaurus kleien, met of zonder nest. Goed laten drogen en schilderen.

dinosaurus

Dinosaurusei:

Koop kleine plastic dinosaurusjes. Maak een lekker prutje van aarde en plaksel. Stop de dino erin en vorm er een ei van. Laten drogen. Je kunt ze verstoppen in de zandbak en de kinderen opgravingen laten doen. En natuurlijk ontleden.

krokodil2

Krokodil (1):

Prop een krant in een langwerpige vorm. Dit wordt de kop, het lijf en de staart van een krokodil. Vormen en afwerken met strookjes krant. Een open bek vormen en punten op rug en staart. Vorm van vier kleinere krantenproppen de poten en plak ze vast met lijm en krantenstroken. Het geheel goed laten drogen.
Afwerken: De hele krokodil schilderen. Ogen erop plakken en tanden in zijn bek plakken.

pap.ma

Krokodil (2):

Knip een doosje zo door dat het lijkt op de bek van een krokodil. (zie tekening) Plak er een lijf van groen karton op. Versier met puntige schubben. De kop schilderen.

doos_krokodil

Een dier uit een ei:

Teken een ei op een stuk papier, uitknippen en doorknippen. Plak de twee eihelften op een stuk tekenpapier en teken er je lievelingsdier in.

Dier in een ei-mobiel:

Teken een ei en een dier op stevig papier. Uitknippen en volgens de tekening in elkaar zetten.

pinguin

Liedjes en versjes over eieren:

Vijf kleine eitjes

Vijf kleine eitjes lagen naast elkaar
uit ééntje kroop een kuikentje dat riep: nu ben ik klaar
ik ga de wijde wereld in – oh, wat ben ik blij
toen lagen er nog vier kleine eitjes op een rij.

Vier kleine eitjes lagen naast elkaar
uit ééntje kroop een kuikentje dat riep: nu ben ik klaar
ik ga de wijde wereld in – oh, wat ben ik blij
toen lagen er nog drie kleine eitjes op een rij.

Drie kleine eitjes lagen naast elkaar
uit ééntje kroop een kuikentje dat riep: nu ben ik klaar
ik ga de wijde wereld in – oh, wat ben ik blij
toen lagen er nog twee kleine eitjes op een rij.

Twee kleine eitjes lagen naast elkaar
uit ééntje kroop een kuikentje dat riep: nu ben ik klaar
ik ga de wijde wereld in – oh, wat ben ik blij
toen lag er nog maar één schattig eitje volgens mij.

Eén schattig eitje dat lag nog in het nest
het wilde maar niet opengaan – precies zoals de rest
verbaasd keek mama mus het kleine eitje even na
en lachte toen: vandaar – ’t is een ei van chocola!

pulletje

Vogeltje kom maar naar buiten

Vogeltje kom maar naar buiten
kruip maar gerust uit het ei
je vader en moeder die zijn er
en zorgen voor jou allebei

Wil je iets lekkers te eten
een sappige worm of een slak
want dat vinden vogeltjes heerlijk
zo heerlijk als appelgebak

Vogeltje kom maar naar buiten
en eet je maar stevig en rond
pas op voor de kat van de buren
want dan blijf je langer gezond.

eierschaal

Wie legt het allermooiste ei?

(door Marieke de Lathouwer)
Wie legt het allermooiste ei?
De kippen zeggen kotkedei.
De kippen weten hoe het moet.
De koning zegt ’t is even goed.
Wie legt het allermooiste ei?
De kippen zeggen kotkedei.

struisvogel

Tok, tok, tok

(door Marieke de Lathouwer)
Tok, tok, tok, wat hoor ik daar,
’t is de kip dus kom nu maar.
Neem een eitje in je hand
leg het dan maar in de mand.

kuiken

Het kuikentje

Ergens in een winkel
daar scharrelt op de grond
van een etalage
een piepklein kuiken rond

Hij pikt tegen de ruiten
en gaat op zoek naar graan
hij kijkt verbaasd naar buiten
waar heel veel mensen staan

Maar als hij ’t lege eitje ziet
is hij pas echt verrast
en vraagt zich vol verbazing af:
heb ik daarin gepast?

reiger

De jarige kip

Onze kip heet Annemie,
maar ’s zondags heet ze Therese
’s zaterdags legt ze een ei of drie
maar ’s zondags legt ze er zeven.
En als ze jarig is, oh jee,
dan doet ze niets, welnee
dan legt ze helemaal geen ei
dan neemt ze fijn een dagje vrij.

pinguin

Eruit!

Eenentwintig lange dagen
zat ik in mijn kippenei
ik wil eruit, ik wil vrij
ik prik een gaatje in het ei
nog een stukje, nog een rukje
wat is dat een zwaar karwei!
Even rusten, even hijgen
even droge veertjes krijgen
even pootjes uitproberen
en dan loop ik en dan kruip ik
lekker onder moeders veren!

zeepaardje

Follow Themapalet *’s board Thema: Dieren uit eieren on Pinterest.

Vader Zeepaard (Door Eric Carle)
Een prachtig prentenboekje met fleurige illustraties en doorkijkbladen. Een verhaal op rijm, kan ook gezongen worden. Bladmuziek (Ivo de Wijs) ISBN 9059650069 uitgeverij Gottmer.

Boeken en verhalen over eieren:

Ik kom uit een ei.
Door Renne. Informatief prentenboek over eieren en de dieren die uit een ei komen. Korte teksten met grote, natuurgetrouwe tekeningen in kleur. ISBN 9068223879 uitgeverij Mozaïek. Serie: De natuur op schoot. (leeftijd 7-9)

Ei! Twaalf eieren! Wat komt eruit?
Door A. J. Wood. Informatie over twaalf verschillende dieren en de eieren die ze leggen. Op uitvouwbare gekleurde tekeningen wordt getoond hoe ze er uit zien. (leeftijd 9-12) ISBN 905425274x uitgeverij Big Balloon.

Het ei.
Door Rene Mettler. Informatief prentenboekje over hoe een kuiken in een ei zich ontwikkelt, aangevuld met informatie over andere eierleggende dieren. Met gekleurde tekeningen op witte en doorzichtige bladen. ISBN 9027629765 uitgeverij Zwijsen. Serie: De wereld op zak. (leeftijd 4-8)

Een ei is geen ei.
Door Kestutis Kasparavicius. Bundel met korte bewerkingen van versje over eieren, uitgebeeld in gedetaillerde , humoristische en fantasie volle illustraties in gedekte kleuren. ISBN 9025727778 uitgeverij Gottmer. (leeftijd 4-8)

Dat komt er nou van…
Door Ingrid en Dieter Schubert. Beer vindt drie verlaten eieren en doet veel moeite om ze uit te broeden. Van Egel leert hij hoe hij de jonge gansjes moet verzorgen. ISBN 9056371940 uitgeverij Lemniscaat. (leeftijd 4-7)

Mama!
Door Mirjam Oldenhave. Een krokodilletje, dat alleen uit het ei is gekropen, gaat op zoek naar haar moeder. De dieren die ze tegenkomt, sturen haar telkens naar de verkeerde diersoort. Prentenboek met grote illustraties in kleur. ISBN 9026990499 uitgeverij Holkema en Warendorf. (leeftijd 4-8)

Ei.
Door Robert Burton. In grote kleurenfoto’s en een korte tekst wordt uitgelegd wat een ei is, wie ze leggen en hoe het ei zich tot dier ontwikkeld. (duiven, eenden, fazanten, ganzen, hagedissen) (leeftijd 9-12)

Pinguïns.
Door Mary Ling. Fotoboek over de eerste weken uit het leven van een pinguïn, met korte teksten. ISBN 9035908163 uitgeverij van Reemst. (leeftijd 4-8)

Een bijzonder ei.
Door Leo Lionni. Een van de kikkers van Kiezeleiland vindt een ei. Dan breekt een spannende tijd aan. Een fantasisch boek, prachtig slot! ISBN 9020230646 uitgeverij Ankh-Hermes. (leeftijd 4-8)

Dierendag

4 oktober 1226 was de sterfdag van Sint Franciscus van Assisi, de dierenvriend. Hij zorgde altijd heel goed voor dieren en planten. Een legende vertelt dat hij zelfs met dieren kon praten.
De eerste officiële dierendag was op 4 oktober 1930.

Kringgesprek:

Alle kinderen nemen een foto van zichzelf en hun huisdier mee. Als een kind geen huisdier heeft mag het ook een foto of plaatje van zijn “lievelingshuisdier” meenemen.

Hoe verwen je je huisdier vandaag? Doe je dat anders nooit? Zou je huisdier het leuk vinden wat je vandaag doet?

Hoe moet je je huisdier verzorgen? Wat eet het? Waar poept/plast het? Wat doe je met je huisdier als je op vakantie gaat? Wanneer ga je met je huisdier naar de dierenarts? Kan een huisdier gevaarlijk zijn? Wat is een dierenasiel? Wat doet een dierenambulance? Wat is de dierenbescherming? Wat heb je eigenlijk aan een huisdier? Worden de dieren in de dierentuin ook verwend? Hoe?

We gaan sorteren en tellen. Van welke diersoort zijn de meeste? We maken samen een diagram.

poes

Een klassendierenboek maken:

Alle kinderen krijgen een blad waar ze hun foto op plakken. Ze schrijven of stempelen de naam van hun dier erbij. Tekenen erbij wat hun dier eet of wat het verder nodig heeft. Als iedereen klaar is worden de bladen gebundeld en hebben we een zelfgemaakt boek over onze eigen huisdieren.

hond

Sorteerspel met de meest gangbare huisdieren:

Kat, hond, konijn, cavia, hamster, gerbil, muis, rat, guppy, goudvis, parkiet, kanarie, papegaai, kip, schildpad.
Zorg voor afbeeldingen van deze dieren. Ze kunnen op verschillende manieren gesorteerd worden:
Haren – veren – anders
In water – Niet in water
Knuffelbaar – Niet knuffelbaar
Kan los – moet vast
Vleeseter – planteneter
Hebben we wel thuis – Hebben we niet thuis

cavia

Stem op je lievelingsdier:

Als je uit deze dieren zou mogen kiezen welke zou je dan nemen?
De dierenplaatjes liggen op de tafel, alle kinderen hebben een blokje in hun hand. Ze leggen om de beurt hun blokje bij een plaatje en zeggen erbij waarom ze dat dier kiezen.
Wat is het lievelingsdier van onze klas?

konijntje

Dieren woordspin:

Zet in het midden van een groot vel: Huisdieren
Schrijf de huisdieren eromheen, bedenk wat ze eten, wat ze nodig hebben,

kanarie

Woorden over dieren:

boek

Spreekwoorden over dieren:

Als de kat van huis is dansen de muizen op tafel – Als juf er even niet is, dan gaan de kinderen keten.

De hond in de pot vinden – Als je te laat thuis komt voor het eten is de pan leeg.

Als kat en hond leven – Altijd ruzie hebben.

De kat uit de boom kijken – Eerst even wachten en kijken hoe de anderen het doen.

De kat in de zak kopen – Iets kopen wat niet blijkt te zijn wat je dacht; Een miskoop.

Maak dat de kat maar wijs – Vertel dat maar aan iemand die dat geloven wil, ik geloof er niks van.

De gebeten hond zijn – Ergens de schuld van krijgen.

Je moet geen slapende honden wakker maken – Je moet je foutjes niet verklappen.

papegaai

Dierennamen verzinnen:

Hoe hebben de huisdieren van de kinderen hun naam gekregen? Wie heeft die naam verzonnen en waarom? Vind je het een leuke naam? Als je een andere naam zou mogen geven, welke?
Wat is een echte konijnennaam? Hoe zou dat komen?
Neem een knuffel uit de poppenhoek en laat de kinderen namen bedenken. Welke naam zal het worden?

parkiet

Dierenalfabet:

Zet alle letters van het alfabet onder elkaar op een groot vel.
Bedenk met de kinderen zoveel mogelijk dieren en schrijf ze naast hun beginletter.
Van welke letters zijn de meeste dieren te bedenken, van welke de minste of misschien wel geen? Weten de vaders en moeders misschien nog dieren bij de letters die ontbreken?

rat

Dierendrama:

Neem de dierenkaartjes leg ze op tafel. Alle kinderen zitten in de kring. Leg uit dat de dieren worden uitgebeeld zonder geluid! Wijs een kind aan en fluister in zijn oor welk dier het uit moet beelden. De kinderen in de kring gaan voor hun stoel staan als ze het weten. De uitbeelder mag dan kiezen wie het mag zeggen.

muis

Dierengeluiden:

De kinderen bedenken om beurten de geluiden van een dier. Als het geraden is zeggen we het versje en doen we het samen na.

“Welk dier, welk soort,
maakt het geluid,
dat jij nu hoort?”

Het kind mag iemand aanwijzen die het weet.

hen

Liedjes en versjes over dieren:

Een egeltje op dierendag

Een egeltje op dierendag, dat snuffelde in ‘t rond,
het zocht eens hier, het zocht eens daar, naar voedsel op de grond.
Het zocht eens hier, het zocht eens daar, naar voedsel op de grond.

En achterin de grote tuin zag hij een bakje staan,
daar hadden kinderen uit de buurt iets voor hem in gedaan.

Hij at voorzichtig van het voer, daarachter bij het hek,
en toen het op was, zei hij zacht: het leven is niet gek.

hamster

Dierendag

Geef de hond nog maar een pootje
geef de goudvis maar een zoen
geef de aap nog maar een nootje
het konijn wat extra groen
beste jager, stop nou even
met dat eeuwige gejaag.

Het is dierendag, het is dierendag, het is dierendag vandaag!

Geef het paard nog maar wat haver
geeft de geit wat extra hooi
de dolfijn mag even rusten
nee, er is vandaag geen show
laat de muggen lekker vliegen
ook al zijn ze soms een plaag.

Het is dierendag, het is dierendag, het is dierendag vandaag!

hagedis

Van je hieperdepiep

Van je hieperdepiep en hoerajaja,
aai de hond, aai de kat, aai de cavia
en waarom doen we dat nou zo graag?
Het is dierendag, het is dierendag, het is dierendag vandaag!

haan

Poes of hond

Heb je een poes?
Heb je een hond?
Is het een snoes?
Is het gezond?
Vier oktober is het feest
voor poes en hondebeest!

guppy

Feest voor alle dieren

Op dierendag, op dierendag zijn alle dieren jarig.
Het is nu feest voor iedereen, voor kat en hond en vis.
Verwen ze nu maar lekker met een knuffel en een kus.
Op dierendag, op dierendag, hebben alle dieren feest!

goudvis

Werelddierendag:

M’n allerbeste vriend heet Borre
hij woont al jaren bij ons thuis.
Borre wil steeds met me spelen,
met een bal of een plastic muis.

Er is één dag in het jaar,
dat ik hem verwennen mag.
Er is één dag in het jaar,
dat is werelddierendag.

Borre houdt van lekker eten.
Van vlees en brood en snoep.
En als we soms gaan wand’len,
loopt hij naast me op de stoep.

Ik wil altijd bij hem blijven.
Borre is m’n beste vriend.
Ik wil altijd voor hem zorgen,
want dat heeft hij wel verdiend.

gerbil

Dierendag

Lijk je een beetje op één van je dieren?
Dan kun je vandaag best dierendag vieren.

Knabbel je net als je cavia,
appels, komkommers, tomaten en sla?

Krabbel je net als je kat,
even aan dit en even aan dat?

Babbel je net als je papegaai,
de hele dag door met veel lawaai?

Ja lijk je een beetje op één van je dieren?
Dan kun je wel elke dag dierendag vieren.

schildpad

De kat en de kanariepiet

De kat ziet de kanariepiet
maar Piet die ziet de kat nog niet
want als die Piet de kat zou zien
dan viel hij van zijn stok misschien.

De kat kijkt altijd naar de Piet
maar krijgen kan hij Pietje niet
en Piet die is er zeker van
dat de kat hem toch niet krijgen kan.

vissenkom

Een mand vol poesjes

We hebben jonge poesjes
die kwamen er vannacht.
Een mand vol robbedoesjes,
ik tel er minstens acht.

Een mand vol zachte staartjes,
oortjes, snorrebaardjes.
Gekrabbel en gekriebel,
getrappel en gewiebel.

De mand zal over een dag of zeven
beslist niet groot genoeg meer wezen.
En als de poesjes drie weken zijn,
dan is het hele huis te klein!

vogelkooi

Twee poesjes

Mileentje heet er eentje,
het andere heet Miloe.
Miloetje, zei Mileentje,
weet je wat ik later doe?
Dan word ik eerst een kater,
en dan word ik een hond,
en weer een poosje later,
word ik een olifant.En als ik dat dan ben geweest,
dan word ik nooit en nooit meer beest.
Dan maak ik nog een sprongetje,
en word misschien een jongetje,
dat melk drinkt uit een beker,
maar dat is nog niet zeker.

De waakhond

De waakhond hier is wit en zwart,
hij blaft maar heeft een gouden hart,
hij past op de koeien en op de schapen,
hij zorgt dat wij gerust kunnen slapen.Boeken over dierendag:

Elke dag dierendag

(Praxis bulletin 2 oktober 1997)

Veel leuke dierenliedjes in “Het Grote Liedjesboek” van Busser en Schroder.