Tag Archives: meloen

Pompoenen

Pompoenen zijn rijp in de tijd dat Sint Maarten wordt gevierd. De kinderen gaan langs de deuren om te zingen en snoepjes op te halen. Pompoenen kunnen uitgehold worden, daarna een gezicht er uitsnijden en een kaarsje erin. En als de pompoen dan toch al uitgehold is kan van het vruchtvlees allerlei lekkers gemaakt worden.

kolokwinten

Kringgesprek met aanschouwelijk materiaal:

Pompoen, meloen, courgette, augurk en komkommer.
Wie weet wat dit zijn?
Wie heeft ze misschien wel eens in de tuin gehad?
Welke kun je eten?
Welke heb je wel eens geproefd?
Wat zijn de verschillen en overeenkomsten?
Open snijden en bekijken, ruiken, voelen en proeven.
Voelt het lekker als je een pompoen leeghaalt? Smaken de zaadjes lekker?
Hoe ruikt een pompoen, of meloen, of courgette. Proberen met een blinddoek voor.
Een goede rijpe pompoen klinkt hol.

augurken

Wist je dat:

De pompoen is familie van de meloen en de courgette, ze worden ook wel kalebassen genoemd. De meest bekende bij ons is de gele winterpompoen (cucurbita pepo).

courgette

In het Guinnes Book of records staat een pompoen van 449 kg!

zwanenhalspompoen

Vroeger, in Noord Amerikaanse Indianendorpen, purperzwaluwen nestelden in holle pompoenen die aan jonge bomen werden gehangen?

Een pompoen op naam:

Als je bij een jonge pompoen met een scherp mesje een naam insnijdt, dan groeit dit ‘litteken’ mee en de naam wordt dikker en groter.

kamokamo

Pompoententoonstelling:

Een tafel of hoek inrichten met behulp van kleden, mandjes en verschillende soorten pompoenen. Een aantal pompoenrecepten laten uitvoeren. Al dan niet in de klas. Met of zonder begeleiding van enkele enthousiaste ouders. Deze heerlijkheden proeven en uitdelen. Foto’s, boekjes, beeldjes, knutsels en tekeningen erbij. Een uitgeholde pompoen met een waxine lichtje. Kerstverlichting rond deze tentoonstelling op hangen. De oranje vruchtjes van de oost-indische kers kun je om de lampjes heen steken. Ze hebben wel wat weg van mini pompoentjes.

watermeloen

Woorden over pompoenen:

boek

Spreekwoord over een pompoen (kalebas):

Dat is een redenering van Jan Kalebas – Dat is een malle, dwaze redenering.

gele-meloen

Taalontwikkeling:

Het sprookje van Assepoester voorlezen:
Hierin wordt een pompoen omgetoverd tot een koets!

pompoenkoets

(Reken)spelletjes met pompoenzaden

Schatten met pompoenzaden:

Leg een handje zaadjes op tafel. Hoeveel zaadjes zijn dit?
Hoe kun je dit makkelijk tellen?
Hoe kun je dit stapeltje eerlijk verdelen?
Leg twee stapeltjes zaadjes neer, waar zijn er meer en waar minder?
Leg een cijfer na met zaadjes.

Dobbelen met pompoenzaadjes:

Speel het spel met twee of drie kinderen.
Geef elk kind een bakje.
Zet een schaaltje in het midden met pompoenzaadjes.
De kinderen mogen om de beurt met de dobbelsteen gooien.
Na 10 keer, gaan we eerst schatten wie de meeste zaadjes heeft.
Daarna tellen, of in rijen naast elkaar leggen.

Gekleurde zaadjes:

Leg de zaadjes in verschillende bakjes met ecoline.
Na een uurtje er uit halen en op laten drogen.
Sorteren.
Mooie figuren leggen, of een mandala.
Een ketting rijgen.

pompoen

Recepten met pompoen, heel gezond:

Pompoenbrood:

Een flinke pompoen 3 tot 4 kilo
400 gr. pompoen vruchtvlees
1 eetl. olijfolie
2 theel. zout
2 theel. basterd suiker
7 gr. gedroogde gist
350 gr. bloem
1 ei met wat zout om te glaceren

Snijd een deksel van de pompoen. Haal de zaden eruit, (je kunt ze bewaren om nog van alles mee te doen) dan het vruchtvlees met een lepel eruit schrapen tot je 400 gram bij elkaar hebt. Zorg ervoor dat de wanden ongeveer even dik worden. Het vruchtvlees is nu al fijn en kan direct in een pan, met een klein laagje water, in ongeveer 15 min gaar gekookt worden. Het kookvocht afgieten. Olijfolie erbij en met de staafmixer pureren. Even laten afkoelen en dan suiker en zout erdoor roeren. Gist door de bloem mengen, kuiltje in het midden maken. Puree erin gieten en kneden tot een zacht maar niet plakkerig deeg.
Deze bol deeg op een ingevette bakplaat leggen, losjes wat plasticfolie erover en een schone theedoek. Anderhalf uur laten rijzen, bij kamertemperatuur. Oven tijdig voorverwarmen op 200 ºC.
Voordat het deeg de oven in gaat in het midden een gaatje maken en hierin een ster snijden, net als bij een kaiserbrödchen. Bestrijken met het ei-zout mengsel. Een half uurtje in de oven. Dit brood is heel geschikt om te roosteren.

winterpompoen

Geroosterd pompoenzaad:

De harde schilletjes verwijderen.
Een koekenpan op het vuur heet laten worden. Twee eetlepels maïskiemolie erbij.
De pompoenzaden al omscheppend bruin bakken. Klein beetje zout erover.
Lekker op de soep, of gewoon zo.

pompoenzaad

Pompoensoep:

1 kg. pompoenvruchtvlees
2 uien
60 gr. boter
1/2 l. bouillon
zout, peper, suiker, azijn
4 Weense worstjes
2 dl. slagroom
1 eetl. verse peterselie
1 eetl. verse bieslook
Net als bij het vorige recept het vruchtvlees uit de pompoen halen. Boter smelten in een pan en de pompoen en uien erbij. Na twee minuten de bouillon toevoegen. Ongeveer 10 minuten laten pruttelen. Dan pureren met de staafmixer. Naar smaak zout, peper, suiker en azijn.
Worst in plakjes snijden, even laten opwarmen. Van het vuur af slagroom er door roeren. (zorg ervoor dat het nu niet meer kookt!) Daarna bestrooien met peterselie en bieslook.

pompoensoep

Pompoenchutney:

1 kg. pompoen
1 kg. appels
250 gr. uien
1 eetl. mosterdzaad
1 eetl. kaneel
1 theel. kruidnagel
1 theel. gemberpoeder
1 theel. peper
500 gr. suiker
1/4 l. wijn azijn
250 gr. rozijnen

Alle (schoongemaakte) ingredienten bij elkaar in een pan doen met wat weinig water erbij. Langzaam aan de kook brengen. Ongeveer 50 minuten laten stoven. Regelmatig roeren.

Chutney is een meestal zoet-zure saus van groente en/of fruit. Heerlijk bij rijst, vlees of vis. In een jampotje met mooi etiket en dekseldoekje leuk om cadeau te geven. Als het jampotje goed schoongemaakt wordt met kokend water en soda (en daarna omspoelen met kokend water) is de chutney ruim 4 maanden houdbaar (ongeopend). Na openen ongeveer een week houdbaar in de koelkast. Chutneys worden meestal in grote hoeveelheden gemaakt. Spaar dus van te voren jampotjes. Speciaal geschikt voor chutney is de Fudsu Black, een bijna zwarte pompoen met een wrattige schil. Maar het kan natuurlijk ook met de meer bekende oranje winterpompoen.

tulbandpompoen

Knutselwerkjes met en over pompoenen:

Een pompoengezicht lampion:

Van oranje karton twee dezelfde pompoenen knippen.
De kinderen zelf gezichten laten tekenen en uitprikken (knippen). Bijvoorbeeld aan de ene kant een vrolijk gezicht en aan de andere kant een boos gezicht. Door een ongeveer 10 cm brede strook de twee helften op elkaar plakken/nieten.

pompoenlampion

Holle pompoen:

Een echte pompoen uitlepelen. Een gezicht erop tekenen en door juf uit laten snijden.

pompoenen

Pompoenketting:

Rijg de pompoenzaden aan een katoenen draad en hang hem eerst bij de tentoonstelling en later buiten voor de vogels.

Een engels liedje over een pompoen:

The pumpkinpatch

Where, oh where is dear little Mary?
Where, oh where is dear little Mary?
Where, oh where is dear little Mary?
Way down yonder in the pumpkinpatch.

She’s picking up the pumpkins, put them in a basket.
She’s picking up the pumpkins, put them in a basket.
She’s picking up the pumpkins, put them in a basket.
Way down yonder in the pumpkin patch.

Follow Themapalet *’s board Thema: Pompoenen on Pinterest.

Boeken over pompoenen:

Pompoensoep. Prentenboek. Helen Cooper. Uitgeverij Gottmer. ISBN 9025735193.
De pompoen. Informatiefboek. Serie: Ontstaan van het leven. Barry Watts. Uitgeverij Corona. ISBN 9054956720
Het pompoenbeest. Henry van Daele. Serie: Saartje en Sander. Uitgeverij Lannoo. ISBN 9020916653.
Het pompoenmeisje.(een Chinees sprookje) Trude van der Woerd. Uitgeverij Midoscreen. ISBN 9080115355