Tag Archives: muis

Freddie krijgt een nieuwe kip

Poppen: Freddie, Jan Klaassen, Elfje Erika, varken, koe, muis, kip
Decor: Bos (of straat)
Spullen: zakdoekje

Kleine Freddie komt huilend op. Hij heeft een zakdoekje om zijn tranen op te vegen. Hij vertelt de kinderen wat er is gebeurd: zijn allerliefste kip is doodgegaan. Dan komt Jan Klaassen er aan. Hij vraagt wat er is en troost Freddie. Jan Klaassen gaat naar Elfje Erika om raad te vragen.

Dan verschijnt Elfje Erika bij Freddie. Ze vraagt wat er is. Ze wil wel proberen om een nieuwe kip te toveren. Maar daar is ze nog niet heel goed in, een beetje verlegen gaat ze achter het gordijntje staan. Eerst verschijnt er een varkentje, dan een koe, dan een muis. Freddie moet er wel een beetje om lachen. Pas als alle kinderen helpen verschijnt er een kip. Elfje Erika gaat weer terug naar huis.

Jan Klaassen komt er weer aan. Hij ziet Freddie en de nieuwe kip. Ze praten nog wat na. Freddie is blij, maar ook nog een beetje verdrietig omdat zijn oude kip is doodgegaan. Jan Klaassen zegt dat Freddie thuis maar eens een hele mooie tekening voor zijn oude kip moet maken, dan kan hij die bij zijn grafje leggen.

kipmuiskoe

Dief in de bakkerij

Poppen: Jan Klaassen, Katrijn, bakker, muis
Decor: Straat
Spullen: Zakje koekjes

Katrijn is aan het poetsen, geeft Jan opdracht een brood te gaan halen bij bakker Boterbast. Jan gaat op weg, maakt een praatje met de kinderen.

Hij komt bij de bakkerij, maar de bakker kan hem geen brood verkopen, er zitten allemaal gaten in. Er zijn muizen in de bakkerij. Bakker Boterbast heeft al van alles geprobeerd: muizenval, een kat, gifkorrels, maar niets helpt. Jan vraagt of hij al eens met de muizen gepraat heeft? Nee, dat kan toch niet, muizen kunnen niet praten. Maar Jan Klaassen kan wel met dieren praten.

Jan gaat het proberen. Hij roept het muisje en na een poosje verschijnt er voorzichtig eentje, die eerst een soort verstoppertje met Jan speelt. Maar uiteindelijk komt het toch tot een gesprek: Het muisje is pas vader geworden en heeft wel zeven jongen te voeden. Jan legt uit dat het voor de bakker niet erg goed uitkomt als er van alle broden gesnoept wordt. Kunnen we niet iets afspreken?

OK: als de bakker nou elke dag wat brood of koek overhoudt en daar een speciaal plekje voor gezocht wordt? Jan gaat het vragen aan bakker Boterbast.

Bakker Boterbast vindt het een prima idee. Er blijft altijd wel wat over. De bakker zal het bewaren voor de muizen.

De volgende dag komt Jan nog een kijkje nemen, alles gaat naar tevredenheid. Als dank krijgt Jan Klaassen een zakje koekjes van de bakker.

jan_klaassenbakkermuis