Tag Archives: stempelkaartjes

Lesideeën

Letterkaartjes

 

Rekenkaartjes

 

Stempelkaartjes

 

Vlechten

 

Vouwen 16 vierkantjes

 

Vouwen overige

 

Handwerkjes

 

Spelletjes

 

Dansspelletjes

 

Aftelversjes

 

Hinkelen en touwtje springen

 

 

Herfst in het land

De herfst is een rijk seizoen, de materialen liggen voor het oprapen. De herfst heeft heel veel aspecten om over te werken. Denk maar aan: paddenstoelen, vruchten en zaden, spinnen, heksen en kabouters, het verkleuren van de bladeren, het hamsteren van de dieren, vogeltrek, het afsterven van planten, storm en regen. Als je echt een project over de herfst wilt doen, zorg er dan voor dat alle aspecten enigszins aan bod komen.

het_weer

Kringgesprek (1)

Hoe merk je dat het herfst wordt?
Het weer: kortere dagen; kouder, regen, wind, wintertijd.
De kalender: 22 september tot 21 december.
De bladeren verkleuren en vallen naar beneden.
Bomen en struiken hebben vruchten.
Er zijn veel paddenstoelen.
Er zijn veel spinnen met webben.
Je ziet grote groepen vogels wegtrekken.

maiskolf

Kringgesprek (2)

Wat doen de dieren in de herfst?
Hamsteren voor de winter.
Wintervacht.
Maken holletjes en trekken zich terug.
Trekken naar het zuiden.
Wat is een winterslaap (of winterrust)? Welke dieren doen dat? (egel, eekhoorn)
Een winterslaap is een toestand van verdoving, waarbij het dier maanden lang, met maar enkele onderbrekingen, volledig in rust is. Eten en drinken doet het dan ook niet. De lichaamstemperatuur daalt sterk en alle inwendige processen (ook de hartslag en de ademhaling) verlopen sterk vertraagd.

eekhoorntje

Kringgesprek (3)

Wat gebeurt er met de planten?
Ze maken zich klaar voor de winter.
De bovenkant sterft af (het is te nat, koud en donker in de herfst en winter), maar ondergronds blijven ze leven. (in wortel, stengel, bol of knol)
Sommige planten hebben zaad gemaakt, daar groeien nieuwe planten uit in het voorjaar.
Bomen dragen vruchten in de herfst. Welke ken je al?
Wat kan je allemaal met die vruchten doen? (appeltaart, appelmoes, tomatensoep, pompoenen uithollen, pompoensoep, jam, sap)

eikels

Stempelkaartjes Herfst:

 

Woorden over de herfst:

boek

Spreekwoorden over het weer:

Naar de bliksem gaan. = Helemaal kapot gaan.

Loop naar de bliksem. = Ga weg! Ik wil je niet meer zien!

Na regen komt zonneschijn. = Na een moeilijke tijd gaat het vast weer beter.

Hoge bomen vangen veel wind. = Belangrijke mensen krijgen vaak kritiek.

Als een donderslag bij heldere hemel. = Het was totaal onverwacht.

paraplu

Een herfsttafel

compleet met kabouters en elfjes (van vilt), zelfgemaakte paddenstoelen, kruiwagentjes van karton, egeltjes van brooddeeg of knuffeldieren en beeldjes. Bakjes, mandjes of potjes om alle materialen in te sorteren. Etiketten erop.
Vruchten, zaden en bladeren, mooie posters, foto’s. Knuffels van egels, eekhoorns enz.

Paddestoel

Webben vangen

In een gebogen twijgje kan je gemakkelijk een web vangen.
Of neem een zwart blaadje, houdt het achter een web en schep het erop. Strooi er heel voorzichtig, met een theezeefje, wat meel over.
Webben vangen is het beste te doen in de ochtend, dan heeft de spin nog tijd en kracht om een nieuw web te maken.

webvangen

Taal-denkontwikkeling:

‘Waarom krijgen de bladeren zulke mooie kleuren’
Alle bomen hebben water nodig. Net als mensen, dieren en planten. In de winter drinkt een boom niet zoveel, net als wij, omdat het dan koud is. De boom drinkt in de herfst te weinig water voor zijn blaadjes, die vallen dan van de takken. En een boom is heel zuinig, want voordat hij het blaadje laat vallen zuigt hij eerst zoveel mogelijk groen sap uit het blaadje terug. Dat kan de boom wel goed gebruiken voor zijn nieuwe blaadjes in de lente. En omdat die boom het groen uit de blaadjes “zuigt”  blijft er geel of rood over. Zijn de blaadjes helemaal uitgedroogd, dan worden ze bruin.
Als het ‘s nachts gevroren heeft, liggen er ‘s morgens veel meer blaadjes dan na vorstvrije nachten.

blaadjeshoop

Proefje met bladeren:

Nerven maken:

Als je bladeren in water met wat soda, voorzichtig kookt, dan houdt je alleen de nerven over.
Tussen wat kranten en keukenpapier laten drogen. Je kunt ze daarna goed bekijken met een loep.

beukenblad

Rekenen in de herfst:

Met herfstproducten kan je heel veel leuke rekenspelletjes en lesjes doen.
Tellen, verdelen en sorteren van eikels en kastanjes.
Van groot naar klein of van groen naar geel/rood bruin leggen.
Meten en wegen.
Een winkeltje met doosjes en zakjes vol herfstspulletjes.

zonnebloemzaad

Herfstspelletjes:

Herfstmemorie:

Een groepswerkje. Je hebt nodig zo’n 40 (vouw-)kartonnen van 10×10, allen in dezelfde kleur. Bladeren en herfstproducten, kurken, kwasten, spatraam, verf.
De kinderen maken steeds twee dezelfde kunstwerkjes. Ze kunnen stempelen, spatten of schilderen. Als alle werkjes droog zijn kan het spel gespeeld worden.

esdoornblad

Herfstvoeldoos:

Vul een schoenendoos met allerlei verschillende herfstspulletjes. Maak een gat aan de zijkant, waar een kinderhand door past. Lijm de schaft van een oude kniekous met houtlijm aan de binnenkant van het gat vast. Laat de rest van de kniekous aan de buitenkant hangen. Nu is het nog spannender om te voelen.

voeldoos

Herfstlotto:

Je hebt nodig 4 kastanjes, 4 eikeltjes, 4 helikoptertjes, 4 dennenappeltjes, 4 eikelpijpjes, 4 dennennaalden en een dobbelsteen. Print het blad voor de herfstlotto uit.
Gooi met de dobbelsteen. Zoek hetzelfde aantal op je blad. Het herfstartikel dat daar afgebeeld staat mag je pakken en op je blad neerleggen. Gooi je een aantal ogen waar al wat ligt, dan gaat je beurt voorbij. Wie het eerst zijn blad vol heeft is de winnaar.

helicopter

Kastanje-knikker-spel:

Nodig: 6 kurken, 3 kastanjes. Zet cijfers op de kurken. Het grappige van dit spel is dat de kastanjes hun eigen weg zoeken, want ze zijn natuurlijk niet zo rond als knikkers. Wie heeft er na drie keer rollen de meeste punten?

kastanjekegelen

Poortjesspel met kastanjes:

Maak een poortjesspel van een schoenendoos. Beschilderen in herfsttinten en beplakken met bladeren. Zet cijfers boven de poortjes. Iedere speler mag drie kastanjes rollen. Wie heeft de meeste punten?

poortjesspel

Knutselwerkjes over de herfst:

Herfstboom in de klas

Heel veel closetrolletjes in herfstkleuren schilderen. Met dik draad kettingen van rijgen. Aan het plafond of aan de wanden bevestigen. De onderkanten bij elkaar knopen en in een dikke, geschilderde, koker vastmaken. Beplakken met bladeren.

Herfstboom_in_de_klas

Herfstboom

Schilder een kale boom met kale takken op stevig karton. Beschilder puzzelstukjes in herfsttinten en beplak de boom ermee.

boom_met_puzzelblaadjes

Herfstboek

Bladeren van een aantal bomen laten drogen. Een schorsafdruk van de betreffende bomen maken. Een wit vel ertegen leggen en met een plat wasco-krijtje erover strijken. Tekeningen maken van de vruchten van deze bomen. De naam van de boom stempelen. Van het geheel een boek maken voor in de klas.

kastanjeblad

Bladafdrukken:

Neem een aantal mooie herfstbladeren. Laat de kinderen zien dat er een bovenkant en een onderkant is. Aan de onderkant zitten nerven (soort van bloedvaten), daar gaat het sap (bloed) van de boom doorheen.
Leg de nerven naar boven en leg er een tekenvel erover. Wrijf dan met een plat wasco-krijtje erover heen.
Of de onderkant van een blad insmeren met verf en afdrukken op papier.
Neem voor elke afdruk een mooie herfstkleur.
Een stuk rivierklei (of speelklei) uitrollen. Een blad erop drukken en met een prikpen “uitsnijden”, laten drogen. Bakken in een kleioven. Nog leuker: Glazuren en als theetipje gebruiken.

blaadjes_met_nerf

Kastanjekometen:

Maak een gaatje in een kastanje. Neem wat sliertjes crêpepapier en duw die erin. Nu kun je er leuk mee werpen, of overgooien.

kastanjekomeet

Herfstbakjes:

Vouw van een stevig groot vouwblad een peper-en-zoutstelletje. Zie voorbeeld hierboven.
Je kunt ze vullen met herfstspulletjes. Als je meerdere peper-en-zoutstelletjes maakt kun je ze boven elkaar vastmaken en ophangen.Maak een kastanje vast aan een draad en rijg daar de vouwwerkjes aan vast. Aan de bovenkant een lus knopen om op te hangen.

peperzout

Toverblaadjes:

Trek een aantal herfstbladeren over op stevig karton. Uitknippen. De randen insmeren met vet wasco-krijt. Dan op een tekenblad leggen, het kartonnen blad goed vasthouden en met de andere vingers de randen uitwrijven. Verschillende blaadjes dwars over elkaar leggen geeft een mooi effect.
Met een tandenborstel en een spatraam Neem wat verdunde verf of ecoline. Leg herfstbladeren op een vel papier. Spatten boven herfstbladeren, haal voorzichtig het blaadje weg, je houdt een mooi wit herfstblad over.

toverblaadjes

Spinnenweb in de klas:

Span verschillende draden kruislings in een hoek van de klas en tegen het plafond. Dan het midden bij elkaar knopen en een web weven. Een mooie spin van chenilledraad erin.

spinnenweb

Elfje en kabouter van een closetrolletje:

Op een herfsttafel staan ze heel leuk, deze knutselwerkjes.

elfje

Egeltje van een bolster:

Maak een egeltje van een dotje klei, als stekeltjes kun je een stuk bolster van een tamme, of een paardenkastanje nemen.

bolster_egeltje

Herfstvruchten om sap of jam van te maken:

bramen

Bramennat of vlierbessennat:

Maak de vruchten eerst schoon in water, daarna in een pan met een laagje water kort laten koken. De hele inhoud leeggieten door een zeef. (of een vergiet met daarin een katoenen lap) De besjes platdrukken met een (houten-) lepel. Eventueel suiker naar smaak toevoegen. Af laten koelen. Van dit vruchtennat kun je gelei maken wanneer je maizena of custard toevoegt.

vlierbes

Rozenbotteljam:

Pluk mooie oranje-rode rozenbottels. Haal de kroontjes en steeltjes eraf. Snij doormidden en verwijder de zaadjes met de achterkant van een theelepeltje. Pas op: De haartjes van de zaadjes kunnen erg jeuk veroorzaken. Wassen in ruim water. Doe de rozenbottelhelftjes in een pan en vul aan met water totdat ze net onder water staan. (Rozenbottel is een vrij droge vrucht). Ongeveer een kwartier zachtjes laten koken. De staafmixer door het hete goedje roeren. Daarna door een zeef drukken. (Gelei-) suiker naar smaak toevoegen.

rozenbottel

Lijsterbessen:

Vogels zijn dol op lijsterbessen! Van lijsterbessen kun je ook jam maken.

lijsterbes

Egeltje van brooddeeg:

Maak van brooddeeg een egeltje. Steek er dennennaalden of kleine stokjes in als stekeltjes.

Brooddeeg recept:

3 koppen witte bloem
1 kop zout
1,5 kop water
Voeg zonodig bloem of water toe. De werkstukken worden in een gewone keukenoven gebakken op 175 °C.
Wanneer je de werkstukken niet erg bruin wilt hebben, bespuit ze dan niet of nauwelijks met water.
Wilt je ze juist wel bruin bakken, spuit ze dan tijdens het bakken enkele malen nat.
Tenen kransen kunnen meegebakken worden. Maar ga nooit hoger dan 200 °C, want dan gaat het hout smeulen.
Wanneer je tegen het deeg tikt en het klinkt alsof je tegen steen tikt, is het werkstuk door en door hard.

Egeltje

Specht in boom:

Print de kleurplaat van de specht. Ga naar buiten en zoek een boom uit met een mooie schors. Dan houd je het blad tegen de stam aan en wrijft met een plat wascokrijtje over het papier. Zo krijgt je blaadje een echte schorsafdruk.

 

Kleurplaat herfstkabouter:

herfstkabouter

Liedjes en versjes over de herfst:

Herfst wat heb je te koop

Herfst, herfst wat heb je te koop
Honderdduizend bladeren op een hoop
Zakken vol met wind, ja m’n kind
Ik hoop maar dat jij dat wel aardig vindt.

storm

Herfst

(door Cees West)
In september komt de herfst in ons land,
kou in ons land, brr in ons land.
In september komt de herfst in ons land
en dan is de zomer voorbij.

De wind waait door de straat en ‘t bos
en blaast van de bomen de bladeren los.
zijn vriend de regen speelt met hem mee.
Oh, wat hebben ze een lol die twee.

regen

Het regent

Het regent, het regent, het regent dat het spat,
en wie niet snel naar binnen gaat, die wordt kletsnat!

naaktslak

Tikketakke regen

Tikketakke regen, tik tak op het dak.
Tikketakke regen, op de wegen.
Plens, plens, plas, plas, plas.
Druppeltjes op m’n regenjas.

laarzen

Pak je laarzen

Pak je laarzen, pak je jas,
moeder breidt een wollen das.
Loop maar in de regen,
loop maar in de wind.
klap in je handen m’n lieve kind.

onweer

Regen

Regen, regen, daar kunnen wij wel tegen.
Vlug je jas en laarzen aan, dan kunnen we naar buiten gaan.

mol

Alle bomen in het bos

Alle bomen in het bos laten nu hun blaadjes los.
‘k Zoek die blaadjes langs de kleine paadjes
van het grote dierenbos.

peer

Blaadjes vallen

Blaadjes vallen van de bomen,
tja, de herfst is weer gekomen
Blaadjes, groen, geel, rood en bruin
vallen in onze tuin.

meloen

Raadsels in oktober:

Met m’n kleine vleugeltjes, vlieg ik in ‘t rond
fladder als een vlindertje, langzaam naar de grond. (esdoorn helikoptertje)

Schrik niet ik kan prikken hoor! Pluk me niet te snel.
Als ik bruin van binnen ben, kom ik zelf wel. (Kastanje)

Op m’n hoofd een kleine hoed. In de herfsttijd,
raak ik als ik vallen moet, soms m’n hoedje kwijt. (Eikeltje)

Binnenin een kleine schil zit een lekkernij.
Als je dat graag eten wilt, mag dat wel van mij. (Zonnebloemzaadje)

Rood, oranje appeltjes, pitjes in mijn buik
kroontje op mijn bolletje, stekels aan mijn struik. (Rozenbottels)

zonnebloem

Als het herfst wordt

Blaadjes vallen van de bomen,
als het herfst wordt, als het herfst wordt.
Blaadjes vallen van de bomen,
als het herfst geworden is.

Hoei, blaast de wind door de blaad’ren.
Hoei, blaast de wind door de straten.
Blaadjes liggen op de straten,
als het herfst geworden is.

web

Alle blaadjes

Alle blaadjes aan de bomen,
worden bruin en rood en geel.
En ze vallen daarna langzaam
op de grond, wat zijn ‘t er veel.

vogeltrek

De blaadjes aan de bomen

De zomer is nu weer voorbij de blaadjes worden al bruin
ze vallen eraf als het waait, er ligt al een hoop in de tuin.
Maar ik heb een heel goed idee: met lijm en wat verf en een kwast
we kleuren die blaadjes weer groen en lijmen ze allemaal vast!

regenboog

Als het regent

Huppel druppel regendropje,
val maar op m’n blote kopje,
val maar op m’n regenjas,
huppel druppel, plas, plas, plas.

kastanje

Hoor de wind

Hoor de wind eens waaien, hoei, hoei, hoei.
Zie je de bomen zwaaien, hoei, hoei, hoei.
Ga niet zo tekeer, jij lastige meneer,
ik blijf lekker binnen, wat een lelijk weer!

eekhoorn

Alle bomen

Alle bomen in het bos
Laten nu hun blaadjes los
‘k zoek de blaadjes
langs de kleine paadjes
van het grote dierenbos.

bolster

Het ritselt

Het ritselt in de bomen,
het ritselt in het bos.
nu is de herfst gekomen,
de blaadjes laten los.

Dat heeft de herfst gedaan

Hoe ben ik aan zo’n koud neusje gekomen?
Dat heeft de herfst, de herfst gedaan.
Geel zijn de blaadjes aan de bomen,
dat heeft de herfst, de herfst gedaan.
Koud, koud, koud, fris, fris, fris.
Het wordt nog kouder als het winter is.

De pruimenboom

Onze boom hangt vol met pruimen.
Rode zijn het, lekker zoet.
‘k Zou ze toch zo graag gaan plukken,
maar dat kan ik nog niet goed.

‘k Ben te klein nog, maar vanavond
klimt mijn vader er wel in.
‘n hele mand vol gaat hij plukken.
Oh, wat fijn, ‘k heb nu al zin!

Herfst in het land

Na de warme droge zomer is de herfst weer in het land.
Buiten wordt nu alles anders: er is heel veel aan de hand.
Heel de wereld gaat verkleuren: groen wordt rood, geel, donkerbruin.
Blaadjes vallen van de bomen en bedekken onze tuin.

Wakker worden in het donker, buiten is het nat en fris.
‘s Avonds niet meer buiten spelen dat is iets wat ik wel mis!
De natuur geeft ons veel vruchten droog of sappig, hard of zacht
appels, peren en meloenen, noten met een harde bast.

Vogels trekken naar het zuiden in een groep of heel alleen
voor de winterkou zal komen zonder voedsel, heel gemeen.
Alles lijkt nu te gaan sterven planten, bomen zonder kleur
lijken kale dode stokken en je ruikt een muffe geur.

Ieder knopje

Ieder knopje, ieder zaadje
ook al zijn ze nog zo klein,
zeggen dat er na de winter
weer een lentezon zal zijn.

Kastanjes

Zie je de kastanjes aan de bomen
Zie je alle eikels op het mos
Nu is het herfst, de bladeren vallen
Nu is het herfst in ieder bos

Spinnetje

Een spinnetje kriebelt over m’n arm
zijn webje wiebelt, de zon is warm
kriebelpootjes op mijn wang
Nee, ik ben niet bang.

Herfstraadseltje (2)

Roodbruin met een mooie staart
Klimt hij de boom in met een vaart!
Dol op nootjes is die guit!
Wel, hoe heet hij?
Vind dat eens uit!
(Eekhoorn)

Eekhoorntje

Twee oogjes als kraaltjes,
twee oortjes zo klein,
een hele dikke pluimstaart,
wie zou dat wel zijn?
Boomklimmen dat kan hij!
En raad eens wat hij eet:
Vooral heel veel nootjes,
‘k Wed dat je’t nu weet!

Het regent eikels en kastanjes

Het regent eikels en kastanjes
kijk ze vliegen in het rond
hier en daar strooien de bomen
beukennootjes op de grond

Je ziet de paddestoelen groeien
blaadjes worden geel of bruin
ganzen vliegen naar het zuiden
en ‘t wordt steeds kouder in de tuin

Een boom verliest zijn laatste blaadjes
de koeien blijven in de stal
het is of alles wil vertellen
dat het winter worden zal

Een nieuwe kleur

Als de zomer haast voorbij is
staat de herfst al voor de deur
dan krijgen alle groene blaadjes
stuk voor stuk een nieuwe kleur

soms gaat dat een beetje langzaam
elke dag een blad of twee
als de boswachter dus tijd heeft
helpt hij graag een handje mee

Hij staat urenlang te zwoegen
met een verfbord en penseel
en hij maakt de groene blaadjes
rood, oranje, bruin of geel

eindelijk – het laatste blaadje
nu zijn alle bomen klaar
en als de blaadjes straks gaan vallen
harkt hij alles bij elkaar!

Het weer

Foei, wat een weer
Bromde de beer.
Ik blijf thuis,
Piepte de muis.
De vos zei: regen?
Daar kan ik wel tegen!
‘t is om te huilen,
Krasten de uilen
En dan die wind….
Zei ‘t eekhoornskind
‘t Is bar en slecht!
Tikte de specht
Maar…de haas, die guit
Ging doodgewoon uit!
Hij nam een blad
En legde dat
Over zijn oren
En werd niet nat!

Mist en regen

Mist en regen
Gladde wegen
En een koude, natte wind
Duizendtallen
Blaren vallen
Als het najaar weer begint.

Herfst in het bos

Plof, daar valt een eikeltje
op het zachte mos
Honderdduizend blaadjes
Dwarrelen door het bos
Honderdduizend paddestoelen
groeien in het mos
Kinderen dat betekent
Het is herfst in het bos.

November! (1)

November, november,
daar komt een hele vlucht
van kleine gele bladeren
gedwarreld door de lucht.

November, november,
de wind zwiept door de takken.
Ik loop de dorre blaadjes na,
maar kan ze haast niet pakken.

Populieren

Langs de dijk staan met z’n vieren
hoge zilverpopulieren.
Wuiven maar, buigen maar.
Naar mekaar en van mekaar.
En hun babbelende blaadjes
houden duizend fluisterpraatjes:
“Wist je dit? – Wist je dat?”
‘k Zou wel willen weten wat!

November (2)

November is de tijd van griep,
van hoesten en van snuiten.
Ik heb weer kriebel in mijn keel,
er is weer mist daarbuiten.

November is de tijd van drop,
van donkere natte straten.
De lichten gaan om vijf uur op,
waar zullen we over praten?

November is een maand van niks,
ik zit me te vervelen.
November is een maand,
van altijd binnenspelen.

Oktober

Oktober, oktober, wat heb je in je zak?
Ik heb een grote zware storm
en regenbuien, oh, enorm
die krijg jij op je dak!

Oktober, oktober, wat heb je voor idee?
Ik heb een mooi ballet, mijn schat,
de blaadjes dansen door de stad
en dwarrelen naar benee.

Oktober, oktober, geef nog wat lekker weer!
Je krijgt wat zon, je krijgt wat kleur.
drie rozen voor je deur,
wat wil je nou nog meer?

Follow Themapalet *’s board Thema: Herfst in het land on Pinterest.

Heksen

Het is altijd spannend om over heksen te werken. Ze spreken enorm tot de verbeelding. Er zijn veel (prenten-)boeken over heksen.

heksinmaneschijn

Kringgesprek:

Neem een mooie heksenhoed en laat de kinderen vertellen over heksen. Ze kunnen, met de hoed op, een heks nadoen of een toverspreuk verzinnen.

Wat zijn heksen?
Bestaan ze echt?
Hebben ze vroeger misschien bestaan?
Hoe zien ze er uit?
Ken je heksennamen?
Wat doen heksen?
Wat vinden ze leuk en lekker?
Waar wonen heksen, hoe ziet hun huis eruit?
Hebben heksen vrienden?
Waar houden heksen niet van, zijn ze misschien ook ergens bang voor?
Ken je sprookjes waar heksen in voor komen. Of boeken over heksen?
Wie zou er wel een heks willen zijn, waarom. Of waarom juist niet?

heksenhoed

Heksenhoed:

Een “echte” heksenhoed kun je haken met wat grove wol in heksachtige kleuren. Soms wat zilverdraad erdoor voor een toverachtig geheel. Steek hier en daar wat heksen-relikwietjes erdoor, b.v. veertjes, stokjes, kippenbotje en spinnetje van chenilledraad aan een touwtje. Vul de punt op met bijvoorbeeld schapenwol.

vleermuis

Heksen vroeger en nu:

Vroeger waren heksen oude vrouwtjes, met een grote neus, kromme rug, lelijke tanden.
Tegenwoordig hebben heksen vooral veel aandacht voor de natuur, ze gaan heel duurzaam met de wereld om.
Bedenk nog meer verschillen tussen heksen van vroeger en van nu.
Hoe zou een moderne bezemsteel er uit zien?
En ze koken tegenwoordig toch niet meer op een houtvuurtje, hoe doen ze het dan?
Heksen doen vast aan de mode mee. Dus hoe zit het met hun kleding? Hun haar?
Zouden ze ook mobieltjes gebruiken? En een computer?

Aanschouwelijk materiaal:

Prenten of tekeningen van heksen. Misschien is er wel iemand die heksen verzameld. Beeldjes of poppen van heksen. Heksenspullen zoals: bezem, hoed, toverstaf, ketel, toverboek, verkleedspullen enz. Spinnenwebben door de hele klas maken.

heksenketel

Heksenhoek:

Een heksenhoek maken met behulp van zwart landbouwplastic.
Allerlei potjes en flesjes met:
spinnenpootjes (zwarte pijpenragers),
sprinkhaanvleugeltjes (vruchtjes van de esdoorn),
giftige paddestoelen (champignons),
ogen van een hagedis (erwten)
varkens hersentjes (macaroni)
verstijfde wormen (halve stengels spagetti)
dode vliegen (rozijnen)
stof (gemberpoeder)
nageltjes van een zieke kip (rijst)
rattenstaartjes (dunne sliertjes leer)
haren uit een reuzenbaard (cocos-touw)
veren van een valse valk (plumeau veertjes)
toverzout (zout met glitter),
elfentraantjes (lichtblauw ecoline water),
slakkenogen (kruidnagel),
drakenbloed (groen ecoline water)

toverboek

Maak een groot heksentoverboek waar zelf bedachte toverspreuken in geschreven en getekend worden. En recepten voor toverdrankjes. In een heksenhoek zijn natuurlijk volop verkleedspullen, een grote heksenketel op een hele berg kreupelhout, met glimmende rode, oranje en gele (cellofaan) vlammen.

Taalontwikkeling:

Samen toverspreuken bedenken. Opschrijven in goud of zilver in een eigengemaakt groot toverboek. En waar dienen die spreuken dan voor.

Wie weet er nog echte toverspreuken die heksen wel gebruiken. (Simsalabim, hokuspokuspilatuspas, abracadabra, hatsiekielekieleknotsie, knibbelknabbelknuisje)

toverstaf

Heksenwoorden:

boek

Heksenspreekwoord:

Ik kan niet heksen. – Ik kan niet alles tegelijk.

Poppenkast

Spannend verhaal over Helga de Heks:

heks

Stempelkaartjes over heksen:

heksenspul

heksenspul1

heksenspul2

Rekenspelletjes met:

Het ordenen, rubriceren, catagoriseren en tellen van alle ingrediënten uit de heksen apotheek.
Bedenken, tellen en schrijven/stempelen van wat je nodig hebt voor zelfbedachte recepten. Je kunt er een spelletje voor het oefenen van de cijfers en hoeveelheden van maken. Aan behulp van getekende kaarten met stippen en / of cijfers. Naderhand alles weer sorteren en in de juiste potjes doen.

slang

Zintuiglijke ontwikkeling:

Heksenpudding maken (van saroma pudding met spinnen en vliegen van dropveters, amandeltjes en rozijntjes)

Heksenlimonade (groene limonade met amandeltjes en rozijnen)

Kniebeentjes: (door: Malcolm Bird)

Deze koekjes lijken op botjes, speciaal voor ‘zoete’ vleeseters.

Nodig: Een niet al te vuile schaal. Meng 100 gr boter en 300 gr poedersuiker, klop er een ei door. 2 theelepels gemberpoeder, zeef er 225 gr zelfrijzend bakmeel doorheen. Roer ongeveer 6 minuten, als je het zolang volhoudt tenminste. Rol er 36 balletjes van, leg ze op bakpapier. 30 minuten in een oven van 150 graden. Eet ze allemaal zelf op, ze zijn veel te lekker om uit te delen.

regenworm

Een geurhoekje:

met lekkere en vieze geurtjes. (bv. Koffie, thee, rozenwater, lavendelzakje, zweetsok, schone sok, azijn, limonade, suiker enz. Met zijn tweeën in dit hoekje. Eén kind heeft een blinddoekje voor, de ander laat iets ruiken.

bozepompoen

Knutselwerkjes over heksen:

Heksenpop knutselen:

Uit een groot vel zwart karton een kwart cirkel knippen. Daar een soort heksenhoed van vormen en vast nieten. Een klein zwart cirkel met een gat erin op deze hoed zetten. Van een driehoekige lap stof een omslagdoek om de heksenhoed knopen. Armen, benen en gezicht erop plakken. Een randje haren (schapenwol, draadjes wol of touw) onder de rand van de hoed plakken. Een spin aan een touwtje vastknopen aan het puntje van de hoed. Buiten een lange dunne tak zoeken en kleine dunnere takjes; hiervan een heksenbezem maken. Door de heksenhoed steken.

heksknutsel

Wasco tovertekening:

Een (niet te groot) vel stevig papier helemaal inkleuren met mooie kleuren wasco. Daarna met zwart wasco (of dekzwart /vloeibaar wasco) erover. Inkrassen met een botte prikpen of een satéprikker.

katenmaan

Vouwwerkje Zwarte kat:

Van een zwart vouwblaadje. Opplakken op donkerblauw papier, maan en sterren erbij maken. Trek de kat om met wit schoolkrijt of wit/zilverpotlood.

kat-en-hond-vouw

draak

Heksengymles:

Opwarming door rond te vliegen op stokken. Met behulp van toverbelletjes een afspraak voor stilte maken. Je kunt kris kras vliegen, maar ook allemaal achter elkaar aan. Hoog, laag, vlug of langzaam vliegen.

Spel: Weg met de toverstok:

Opstelling: Eén speler (de heks) is tikker en staat in een hoek van de speelzaal. De anderen (kabouters) staan verspreid in de zaal. Eén van hen heeft een toverstok vast. De kabouters geven de toverstok aan elkaar door. Juf geeft aan wanneer de heks komt om haar toverstok terug te eisen, de heks probeert de kabouter met de toverstok te tikken. Dat valt niet mee want telkens is de toverstok bij  een andere kabouter. Afspraak: je mag niet gooien met de toverstok.

Afsluiting: De slapende heks:

Allemaal in een kring, de heks zit met een blinddoek in het midden. Rondom haar staan wat van haar spulletjes. Op aanwijzen van de juf nemen sommige kinderen iets weg. Dan mag de heks kijken en zeggen wat er weg is, heeft ze het goed dan wordt het er weer bij gelegd. Raad ze het niet dan kunnen er aanwijzingen gegeven worden.

kraai

Kleurplaten over heksen:

heksenjurk

spiraalslak

toverdrank

toverspreuk

Liedjes en versjes over heksen:

De heks van Dovenetel

(door: Lea Smulders en Frans Luyt)
De heks van Dovenetel die roerde in een ketel
Ze kookte pap van heksengras waar de heks zo dol op was.
Wiedewiedewiet, wedewiedewiet, heksenpap die lust ik niet (2x)
De heks van Dovenetel die roerde in een ketel
Ze kookte soep van varkensleer, zeven borden en nog meer.
Wiedewiedewiet, wedewiedewiet, heksensoep die lust ik niet (2x)
De heks van Dovenetel die roerde in een ketel
Ze kookte jam van vliegezwam, deed het op haar boterham.
Wiedewiedewiet, wedewiedewiet, heksenjam die lust ik niet (2x)
De heks van Dovenetel die roerde in een ketel
Ze kookte thee van slangekruid, oh, wat vies zag dat eruit.
Wiedewiedewiet, wedewiedewiet, heksenthee die lust ik niet (2x)

nacht

Heks Turillo

(door: Josephine Hollenberg)

Heks Turillo, heks Turillo,
Met je mooie toverhoed.
Heks Turillo, heks Turillo,
– toveren – dat kan je goed.

Met je nieuwe toverstafje
En een gekke toverspreuk…
Harre mirillo, harre miratje
Michelle heeft op haar neus een wratje!
Harre mirillo, harre miroetsie
Michelle’s wratje is weer foetsie

Harre mirillo, harre mirinder
Betover Allan in een vlinder
Harre mirillo, harre mironge
Allan is weer een gewone jongen.

toverdrankjes

Heksje Lieverlee

(door: Josephine Hollenberg)

Het kleine heksje Lieverlee
Die heeft de pest aan rekenen
Ook taal is niet haar favoriet
Laat Lieverlee maar tekenen
Daar pakt ze al haar tekendoos
En een helder wit papier
Ze tekent er een poesje op
het is een prachtig dier

Heks Lieverlee gaat toveren
Van de je hokus pokus pas
Op tafel staat een echte poes
Een heel bijzonder ras
Het heksje zoekt haar moeder op
Ze laat het poesje zien
Die gooit haar hoed hoog in de lucht
En roept: Jij krijgt een 10!

bezemsteel

Heksenverjaardag

(door: Malcolm Bird / Het groot heksen handboek)

Een maandagheks die doet vaak raar
Een dinsdagheks kamt nooit haar haar
een woensdagheks: een lange neus
geloof je ‘t niet? Nou, het is heus!
En donderdag? Eén teen te veel!
een vrijdagheks bakt met kaneel
zaterdagheksen-wat een schrik!
die hebben een gemene blik
en is een heks een zondagskind
dan stinkt ze uren in de wind!

spin

Follow Themapalet *’s board Thema: Heksen on Pinterest.

Lieve kleine toverheks (Door: Marianne Busser, Ron Schröder en Jean van Vugt)
De heks van Sierkonflex.
Heks, lelijke heks lelijke toverheks.
Leida, de grapheks.

Boeken over Heksen:

Foeksia de miniheks. Door: Paul van Loon. (twee delen, erg leuk om voor te lezen)
Platvoetje. Door: Ingrid en Dieter Schubert. (hele mooie tekeningen en een leuk verhaal)
Hennie de Heks. Hennie de heks in de sneeuw. Hennie de heks ziet ze vliegen. Door: Korky Paul en Valerie Thomas. (ook heel mooi en leuke verhalen)
Heksen en zo, verhalen. Door A.M.G. Schmidt
De Heksenhoed. Door: Dermer.
Uit een heel mooi boek, maar waarschijnlijk niet meer te bestellen, heb ik veel ideeen gehaald:
Het groot heksenhandboek en is geschreven door Malcolm Bird uitgegeven door Mondria- Uitgevers. (is helaas uitverkocht en wordt niet meer herdrukt)
De juf is een heks. Door: Mirjam Mous. (vanaf 7 jaar)
Verhalen van de boze heks. Toveren met de boze heks. Door: Hanna Kraan. (vanaf 7 jaar)