Tag Archives: taart

Koningin Maxima is verdwaald

Poppen: Koningin Máxima, Jan Klaassen, Agent Snorremans, Katrijn, Barendje Boef
Decor: Straat met op de achtergrond een paleis; keuken
Spullen: Brief met zegel

Een huilende Koningin Máxima komt op Ze vertelt de kinderen dat ze verdwaald is. Waar is nou toch het paleis? Huilend gaat ze weer weg.

Daar heb je Agent Snorremans. De kinderen vertellen dat Koningin Máxima er juist was en dat ze verdwaald is. Agent Snorremans gaat erachteraan.

Jan Klaassen komt aangelopen, weer wordt er door de kinderen verteld wat er aan de hand is. Jan wordt er een beetje zenuwachtig van. Koningin Máxima is ook zo mooi! Gauw aan Katrijn vertellen.

Katrijn is in de keuken bezig ze heeft juist een heerlijke taart gebakken. Als ze hoort wat er gebeurd is geeft ze Jan de opdracht Koningin Máxima te helpen en ze mag dan eerst tot rust komen in de keuken van Jan en Katrijn.

Jan gaat weer op pad. En gelukkig vindt hij haar gauw. Samen naar Katrijn.

Dan komt agent Snorremans er weer aan. Hij vraagt zich af of de kinderen hem voor de gek houden. Ze vertellen dat Koningin Máxima nu bij Jan Klaassen en Katrijn is. Daar gaat hij direct naar toe.
Koningin Máxima is alleen in de keuken als agent Snorremans aankomt. Ze wil weer graag naar huis en gaat met hem mee. Koningin Máxima geeft agent Snorremans de opdracht dat hij Katrijn en Jan een brief moet geven, waarin staat dat ze de volgende dag op visite mogen komen in het paleis.

Agent Snorremans gaat op pad. Hij legt de brief even neer, hij heeft jeuk op zijn hoofd. Als hij klaar is met krabben. Is de brief verdwenen. Barendje boef heeft hem namelijk gepikt! Er volgt een achtervolging. Gelukkig heeft Agent Snorremans hem gauw te pakken. Eerst die akelige Barendje achter de tralies en dan snel naar Jan en Katrijn.

agentkatrijnboef

De betoverde taart

Poppen: Katrijn, Jan Klaassen, Helga de heks, mug
Decor: Keukentje
Spullen: Wekker (met geluid), taart, tasje, hoofddoekje, vliegenmepper

Katrijn gaat een dagje naar de stad, tasje mee, hoofddoekje om. Jan Klaassen moet thuis allerlei klusjes doen. Over een uurtje de taart uit de oven halen. Dan laten afkoelen en ondertussen de oude kranten wegbrengen.

Terwijl Jan weg is komt Helga de Heks langs. Ze wil een grapje uithalen. Ze betovert het taartje, als iemand er van eet dan verandert hij in een dier, maar niet zo lang hoor. Gewoon een grapje.

Jan Klaassen komt thuis en kan zichzelf niet bedwingen, hij moet van de taart proeven. Hij verandert in een mug! Hij kan nog wel, heel pieperig, praten. Dan hoort hij Katrijn alweer thuis komen, als ze hem maar niet dood slaat, Katrijn houdt niet van muggen.

Katrijn roept om Jan, maar ziet hem niet, alleen die vervelende mug! Ze gaat de vliegenmepper halen. Mug Jan is hulpeloos, wat moet hij nou? Hij gaat op de vlucht voor de vliegenmepper, Katrijn gaat er achteraan. Maar dan verandert de mug weer in Jan Klaassen. Katrijn snapt er niets van, waar komt Jan nou ineens vandaan?
Jan legt uit wat er gebeurd is, Katrijn gelooft het niet zo erg. Ze gaat weg om de boodschappen uit te pakken.

Dan komt de heks haar excuses aanbieden, ze wilde alleen maar een grapje uithalen. Ze wil het goed maken door eens een naar klusje voor Jan Klaassen op te knappen. Allebei blij.

heks katrijn jan_klaassen

Verjaardag

Verjaardag is voor kinderen een groot feest. Er wordt gezongen, er zijn cadeautjes, er komt visite. Natuurlijk is er een heerlijke taart. En het kind mag ‘s avonds zelf kiezen wat het wil eten.

appeltaart

Verjaardag op school

slinger

Woorden over de verjaardag:

boek

verjaardagskaart

Bij de kleuters:

Er staat een verjaardagsstoel klaar. Een mooie feesthoed. Kaarsjes op tafel. De ouders mogen ook even blijven om het feest mee te vieren.
De jarige job mag zelf zeggen wie er naast hem komt zitten, met wie hij gaat uitdelen en met wie hij de klassen rond gaat.
We zingen een heel repertoire aan liedjes:

Er is er een jarig…
Duimen, duimen, duimen moet je maar…
Een kaarsje erbij… Bij dit liedje zingen we ook voor alle cadeautjes die de jarige gekregen heeft.
Happy Birthday…
Wij zijn de muzikantjes… Bij dit liedje mag de jarige zoveel kinderen kiezen als hij oud is. Die krijgen een muziekinstrumentje en stappen rond de tafel.
De kop van de kat… Nog steeds met instrumentjes.
Twee violen… Na dit lied gaan de instrumentjes weer weg.
Hoera is de koffie nog niet klaar…

slingers

Dan gaan we aftellen, te beginnen bij de nieuwe leeftijd van de jarige, bij “nul” blaast hij de kaarsjes uit.
Dan komt het lekkers op de ronde tafel te staan, maar er ligt een kleed over. Juf moet eerst voelen of er geen krokodillen of haaien onder het kleed zitten. Ze wordt steevast elke keer in haar vinger gebeten. Dus dan gaan we het betoveren in iets lekkers: Timpetampetovenaar… Als de jarige dan gaat voelen, want juf durft niet meer, dan ligt er wat lekkers onder het kleed.
De jarige deelt het uit en er is koffie of thee voor de ouders.
Voor de jarige is er een klein aardigheidje. Meestal gemaakt door juf zelf.

Iedereen gaat met het lekkers op z’n stoel staan voor het lied: “De helicopter”.
Dan nemen we de traktatie in onze hand en draaien er mee in de lucht.
We zeggen het versje:

Wil je op m’n straatje lopen? (over je arm)
Wil je op m’n stoepje staan? (op je schouder)
Deurtje open, deurtje dicht. (ene oog, andere oog)
Trappetje lopen, voetjes vegen. (over je neus, boven je lip)
Heb je nog een jasje aan? (voor je gezicht)
Ja… eerst uittrekken.
Nee… dan mag je naar binnen gaan!
Als het versje afgelopen is brult iedereen: Dank je wel…!

kadootjes

Later op de ochtend mag de jarige Job de klassen rond.

In hogere klassen:

Een speciale versiering voor de tafel van de jarige. Dat bestaat uit een tafelkleedje. Een standaard met een verjaardagskaart. Een standaard met een speciaal potlood, een gummetje en een rolstempel. En een handpop. Al deze spulletjes zijn van koeien of met koeienvlekken. Er hangt een slinger op het bord. En er staat op het bord wie er jarig is.

kaarsjes

We zingen ons volledige repertoire aan verjaardagsliedjes.
De jarige mag aan het muziekdoosje draaien: “Happy Birthday”.
De jarige vertelt welke cadeautjes hij/zij gekregen heeft.
Er worden kinderen uitgezocht om mee uit te delen en de klassen mee rond te gaan.
Er mag een aardigheidje worden uitgezocht.

Leuke ideeën om de jarige in het zonnetje te zetten:

Feestsjerp:

Zo eentje die een echte koning of koningin ook draagt, met een mooi zegel erop. Kan van papier of stof gemaakt worden. Een mooi zegel met de leeftijd erop, versieren met glitters en crêpepapier. Je kunt ook een sjerp maken die gewoon in de klas blijft, met een afneembaar zegel, dat het kind mee naar huis kan nemen.

Feeststoel:

Een heel feestelijk versierde stoel. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om telkens de stoel van de jarige te versieren. Maar veel handiger is het om een speciale stoel hiervoor klaar te maken en in een hoekje van de klas bewaren met een leuke knuffel erop. Een stoel kan bijvoorbeeld gekocht worden in een tweedehandswinkel. In vrolijke kleuren schilderen of een mooie hoes ervoor maken. Franjes en belletjes eraan. Of een mooi kussen erop.

Feesthoed:

Er zijn veel feesthoeden te bedenken. Het maken ervan kost altijd veel tijd. Maak er een aantal tegelijk, zet de namen en leeftijden erop, hang ze aan een lijn in de klas. De kinderen kunnen dan ook al zien wie de eerstvolgende jarige is.

feestmuts

Wie mag er naast je zitten:

Een reorganisatie in de klas, vooral als iedereen zijn eigen tafeltje heeft. In de kring is dit wel gemakkelijk te doen.

Welk verhaal voorlezen?

De jarige mag zelf een verhaal of prentenboek uitzoeken of meenemen waar de juf uit voorleest.

Welke poppenkastpoppen?

Als je een beetje kunt improviseren kun je een jarige een aantal poppenkastpoppen laten uitzoeken, waar je een poppenkastverhaal mee maakt. Je kunt ook de jarige, met een vriendje, een poppenkastvoorstelling laten geven.

Cadeautje grabbelen of uitzoeken:

Kleine cadeautjes maken of kopen. Bijvoorbeeld gehaakte of gebreide vingerpoppetjes, een versierd rietje of potlood, een mooie kaart, een broche, een tasje, een ketting, een zakdoekje of kleine speelgoedjes. Deze kunnen ingepakt worden om in een grabbelton te doen, maar kunnen ook aan de verjaardagstoel gehangen worden of in een speciaal mandje.

Een digitale groet:

Via de computer in de klas is kun je een digitale groet sturen. Je kunt dit van tevoren in orde maken, want je kunt aangeven op welke datum de kaart verstuurd moet worden.

Kaarsjes op een verjaardagstaart:

Op verschillende manieren kunnen taarten gemaakt worden. De kaarsjes op de taart worden door de jarige uitgeblazen. Daarna een wens doen!

verjaardagstaart

Verjaardagskalender:

Laat alle kinderen aan het begin van het schooljaar een mooie tekening maken. Namen en data er opzetten en ophangen in de klas. Als een kind jarig is, krijgt hij/zij de tekening mee naar huis.

kalenderballonnen

Bordtekening:

De jarige mag, samen met een vriendje een tekening op het bord maken.

The Wave:

Alle kinderen in een grote kring om de jarige heen. En dan een paar keer “The wave” doen, net als in het voetbalstadion.

Een orkest:

De jarige mag kiezen welke vriendjes het orkest mogen zijn. Zij krijgen daar muziekinstrumentjes bij. Zij ondersteunen de verjaardagsliedjes.

rammelaar

Traktaties:

Cakejes:

Cakejes volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking worden gemaakt.
Ze kunnen op verschillende manieren versierd worden.
Bijvoorbeeld met smarties en dropveters.
Of met glazuur van poedersuiker met een klein beetje water en eventueel wat kleurstof.

Verjaardagsegeltje:

Een halve kool als basis gebruiken. Omwikkelen met zilverfolie.
Er kunnen allerlei lekker versierde stokjes in geprikt worden.
Snoep stokjes, fruit stokjes, worst en kaasstokjes noem maar op.

IJsjes?

Ze lijken net echt! IJsvormpjes vullen met cakebeslag en zo bakken. Versieren met slagroom, spikkels en een parapluutje.

softijsje

Patat?

Haal bij de patatzaak plastic patatbakjes. Snij plakjes cake als frietjes. De saus is slagroom met aarbeienjam.

patat

Indianentraktaties en piratenbootjes:

Dit kan natuurlijk in veel thema’s gemaakt worden. Wel heel veel werk! Smarties, schatkistjes, rozijntjes of andere snoepjes in een doosje vormen de basis.

Gezonde zeilbootjes:

Snijd een komkommer doormidden, verwijder de zachte binnenkant. Meng een doosje Boursin met een pakje Monchou en spuit het met een spuitzak op de komkommer. Steek er twee Doritos in. Garneer met wat wortelrasp.

Verjaardagspoppetjes en dieren:

Vorm twee bolletjes van een boterhamzakje gevuld met iets lekkers.
Dat lekkers kan zijn: tomaatjes, mandarijntjes, snoepjes, koekjes.

Hengels:

Neem een soepstengel, bindt er een dropveter aan. Aan de dropveter kan je bijvoorbeeld een vissendropje hangen en/of een kaartje met je naam erop.

Hengel

Microfoon:

Maak een klein gaatje in de onderkant van een ijshoorntje. Neem een drop- of aardbeiveter, maak er een flinke knoop in. Steek hem door het gaatje van het ijshoorntje, zodat de knoop erin blijft hangen. Vullen met gepofte rijstsnoepjes, afdekken met een roze of wit schuimpje.
Gebruik een omgekeerde schoenendoos met gaatjes om de ijsjes in te zetten.

ijsmicrofoon

Verjaardagsspreekwoord:

Nog niet jarig zijn. = Problemen krijgen. Niet bepaald feestelijk.

Liedjes en versjes voor een verjaardag:

Lang zal ze leven

Lang zal ze leven, lang zal ze leven,
lang zal ze leven in de gloria,
in de gloria, in de gloria!

mandarijntje

Er is er een jarig

Er is er een jarig, hoera, hoera!
Dat kun je wel zien dat is hij!
Dat vinden we allen zo prettig, ja, ja
en daarom zingen wij blij: (blij, blij, blij)
Hij leve lang, hoera, hoera! (3x)

milkshake

Happy Birthday

Happy Birthday to you
Welgefeliciteerd
Een fijne verjaardag voor jou
Bon Aniversère à toi
Hanky Panky Shanghai
Toreadore olé
How old are you now
En hij is al … jaar

kiwi

De kop van de kat:

De kop van de kat was jarig en zijn pootjes vierden feest,
het staartje mocht niet meedoen, want die wass pas ziek geweest.
Hij kwam pas uit het ziekenhuis en had zo’n pijn in z’n keel,
want al dat dansen en dat springen, ’t was hem veel te veel.

De knop van de deur was jarig en de spijkers vierden feest,
de hamer mocht niet meedoen, want die was pas ziek geweest.
Hij kwam pas uit het ziekenhuis en had zo’n pijn in z’n keel,
want al dat dansen en dat springen, ’t was hem veel te veel.

Het dak van het huis was jarig en de pannen vierden feest,
de schoorsteen mocht niet meedoen, want die was pas ziek geweest.
Hij kwam pas uit het ziekenhuis en had zo’n pijn in z’n keel,
want al dat dansen en dat springen, ’t was hem veel te veel.

kersen

De koffie

Hoera, hoera, is de koffie nog niet klaar?
Oh, nee, oh, nee, geef me dan een kopje thee!
Zij leve, zij leve, zij leve 100 jaar!
100 jaar te leven, 100 jaar te leven!
100 jaar te leven in de gloria, in de gloria, in de gloria!

hotdog

Oh, wat zijn we heden blij

Oh, wat zijn we heden blij …. is jarig, …. is jarig.
Oh, wat zijn we heden blij …. is jarig en dat vieren wij.

frikandel_speciaal

Twee violen

Twee violen en een trommel en een fluit,
want Jantje die is jarig en de vlaggen hangen uit,
Twee violen en een trommel en een fluit,
want Jantje die is jarig en de vlaggen hangen uit,
tsjing, tsjing, tsjing, tsjang, tsjang, tsjang,
En Jantje die is jarig en hij leve lang.
Tsjang, tsjang.

druiven

Ei, ei, ei

Ei, ei, ei en we zijn zo blij,
want….. is jarig
en dat vieren wij!

banaan

Di mi jere joe verjari

Di mi jere joe verjari,
Di mi jere joe verjari,
Di mi jere joe verjari,
Ne mi kom versteri joe.

aardbeien

Volgens mij

Volgens mij is-tie jarig, want ik zie het aan z’n neus.
Echt waar? Echt waar! Ja ’t is echt ’t is heus.

Volgens mij is-tie jarig, want ik zie het aan z’n hoed.
Echt waar? Echt waar! Ja dat zie je goed.

Volgens mij is-tie jarig, want ik zie het aan z’n mand.
Echt waar? Echt waar! Geef elkaar een hand.

Volgens mij is-tie jarig, en we dansen in het rond.
Echt waar? Echt waar! Stop het lekkers in je mond.

waterijsje

Jarige Job

Jarige Job gaat nooit verloren,
trekken aan zijn oren,
van achter en van voren.
Jarige Job gaat nooit verloren,
fal-fal-falderalderal-deralderal-ral-ral.

Kabouter Pimpamponnetje

Kabouter Pimpamponnetje die heeft vandaag zo’n schik,
hij zit maar in het zonnetje, op z’n buik een grote strik.
En zijn vriendjes dansen om hem heen en roepen luid hoera!
Lang leve jarig Ponnetje en ze snoepen bessenvla! Hoera!

Hi ha hartelijk

Hi ha hartelijk gefeliciteerd,
wij hebben voor jou dit liedje geleerd.
Nu ben jij jarig en jij trakteert.
Hi ha hartelijk gefeliciteerd!

’t Is feest!

’t Is feest in ons kabouterland,
de kabouters dansen hand in hand.
Van je hi, hi, hi, van je ha, ha, ha,
trala lala la la la!

Ze eten van de krentenmik,
hun buikjes worden rond en dik.
Van je hi, hi, hi, van je ha, ha, ha,
trala lala la la la!

Ze vieren een verjaardagsfeest,
zo gezellig is ’t nog nooit geweest.
Van je hi, hi, hi, van je ha, ha, ha,
trala lala la la la!

Hiep, hiep, hoera

(Tekst en muziek: Hans de Brouwer)
Kom in de kring, want jij bent jarig,
kom in de kring, want jij hebt feest,
hier is een muts, want hij bent jarig,
hier is een muts, zo mooi versierd.

Kom in de kring, want jij bent jarig,
kom in de kring, want jij hebt feest,
hier is een stoel, want hij bent jarig,
hier is een stoel, zo mooi versierd.

Kom in de kring, want jij bent jarig.
kom in de kring, want jij hebt feest.
Hiep hiep hoera, want jij bent jarig.
Hiep hiep hoera, want wij vieren feest.

Voor een jarige

(Tekst en muziek: Thera Coppens)
Een beertje zegt brom brom en de auto zegt toet toet,
maar ik roep fijn Hoera! Omdat jij jarig bent!
Een eendje zegt kwak kwak en de appel die zegt niks,
maar ik roep fijn Hoera! Omdat jij jarig bent!
Een muisje zegt piep piep en het schaartje zegt knip,
maar ik roep fijn Hoera! Omdat jij jarig bent!
Een bijtje zegt zoem zoem en de telefoon zegt tring,
maar ik roep fijn Hoera! Omdat jij jarig bent!
Een hondje zegt woef woef en de koffiemolen krrr,
maar ik roep fijn Hoera! Omdat jij jarig bent!
En de juf zegt Hoera en de bank zegt Hoera
en de deur zegt Hoera en het bord zegt Hoera
en de inkt zegt Hoera en ik roep fijn Hoera,
omdat jij jarig bent

Jarig

(Tekst en muziek Hans de Brouwer)
Nog twee nachtjes slapen tot de allerleukste dag,
want dan ben ik echt jarig, ja dan word ik lekker acht.
Ik krijg nog nieuwe kleren voor m’n feestje in de klas,
ik mag dan ook trakteren, ‘k wou dat het al zover was.
Slingers en ballonnen, fijn dat iedereen dan komt:
ik krijg dan veel cadeautjes en ik snoep me lekker rond,
snoep me lekker rond.

Ik ben heel vroeg wakker. Papa brengt ontbijt op bed
en mam geeft mij een pakkerd. Ik krijg kippenvel van pret.
Beneden wordt geroepen: “ja, van harte lieve schat”
en buiten hangt een spandoek daarop staat proficiat.
Slingers en ballonnen, fijn dat iedereen dan komt:
ik krijg dan veel cadeautjes en ik snoep me lekker rond,
snoep me lekker rond.

Ik voel me echt jarig, deze lange dag vol feest.
want vrienden en bekenden die zijn allen langs gewest.
Met zoenen en presentjes ben ik veel te veel verwend.
Ik kan geen pap meer zeggen. Heerlijk als je jarig bent.
Slingers en ballonnen, fijn dat iedereen dan komt:
ik krijg dan veel cadeautjes en ik snoep me lekker rond,
snoep me lekker rond.

Helicopter

Helicopter, helicopter, mag ik met je mee omhoog?
Hoog in de wolken, wil ik wezen,
Hoog in de wolken, wil ik zijn,
Helicopter, helicopter, vliegen is zo fijn.

Op je straatje

Mag ik op je straatje lopen? (over je arm)
mag ik op je stoepje staan? (op je schouder)
Tinge-linge-ling, belle-belle-bel. (bij je oren)
Deurtje dicht, deurtje open. (bij je ogen)
Trappetje lopen, voetjes vegen. (over je neus)
Heb je nog een jasje aan? (voor je ogen)
Ja… dan mag je naar binnengaan…
Nee… eerst uittrekken, dan mag je naar binnengaan…
Dank je wel jarige job!

Follow Themapalet *’s board Thema: Verjaardagen on Pinterest.