Tag Archives: varken

Jan Klaassen en Katrijn op de boerderij

Poppen: Jan Klaassen, Katrijn, boer, boerin, varken, schaap, koe en haan
Decor: Landschap
Spullen: Tandenborstel, washandje, kam en telefoonhoorn.

Vrouw Boersema bespreekt met haar man dat ze wel eens een weekje rust verdiend hebben. Ze wil graag naar het strand. Boer Boersema gaat Jan Klaassen bellen, om te vragen of hij zolang op de boerderij en de dieren wil passen. De boerin gaat alvast de koffers pakken. Jan Klaassen komt op. De boer wil van alles uitleggen, maar Jan Klaassen luistert niet en werkt de boer de deur uit.

Dan komt Katrijn op. Vertelt de kinderen dat ze er erg veel zin in heeft, een weekje op de boerderij. Daar kan ze eens lekker gaan poetsen! Dan vertrekken ze met z’n tweetjes.

Als ze er zijn, moet Jan de koffers wegbrengen, zodat Katrijn lekker kan gaan poetsen.
Tijdens het poetsen wordt ze steeds gehinderd door verschillende dieren van de boerderij; de koe, het schaap, het varken en de haan. Ze wordt er behoorlijk kribbig van. Als tenslotte Jan binnenkomt stort ze haar hart bij hem uit. Helaas kan Jan haar niet sussen en dus gaat Katrijn boos weg.

Jan Klaassen praat met de kinderen. Jammer dat Katrijn zo boos is, maar wel begrijpelijk. Hij besluit de dieren te gaan verzorgen. Maar ja, wat moet hij doen? Katrijn zegt altijd: Handen wassen, tanden poetsen en haren kammen. Dus dat gaat hij ook doen bij de dieren. Om beurten neemt hij ze mee om ze te verzorgen. Maar de dieren willen er niets van weten. Dan schiet het Jan te binnen dat een koe gemolken moet worden. Dus dat gaat hij maar eens proberen.

Jan en Katrijn maar eens lekker vroeg naar bed. Ze worden al snel gewekt door alle geluiden van de dieren. Is er brand? Vragen ze zich af. Jan gaat bij de dieren kijken. Dan wordt er geklopt, het is de boerin. Zij en haar man zijn al weer terug, ze misten de dieren en de boerderij. Katrijn is erg blij dat ze afgelost worden. De boerin vertelt wat ze allemaal gedaan hebben aan het strand en dat ze toen allebei hun dieren vreselijk misten en besloten maar weer naar hun boerderij terug te gaan. De dames nemen afscheid en de boerin gaat bij haar man en hun dieren kijken.

boerboerinschaap

Freddie krijgt een nieuwe kip

Poppen: Freddie, Jan Klaassen, Elfje Erika, varken, koe, muis, kip
Decor: Bos (of straat)
Spullen: zakdoekje

Kleine Freddie komt huilend op. Hij heeft een zakdoekje om zijn tranen op te vegen. Hij vertelt de kinderen wat er is gebeurd: zijn allerliefste kip is doodgegaan. Dan komt Jan Klaassen er aan. Hij vraagt wat er is en troost Freddie. Jan Klaassen gaat naar Elfje Erika om raad te vragen.

Dan verschijnt Elfje Erika bij Freddie. Ze vraagt wat er is. Ze wil wel proberen om een nieuwe kip te toveren. Maar daar is ze nog niet heel goed in, een beetje verlegen gaat ze achter het gordijntje staan. Eerst verschijnt er een varkentje, dan een koe, dan een muis. Freddie moet er wel een beetje om lachen. Pas als alle kinderen helpen verschijnt er een kip. Elfje Erika gaat weer terug naar huis.

Jan Klaassen komt er weer aan. Hij ziet Freddie en de nieuwe kip. Ze praten nog wat na. Freddie is blij, maar ook nog een beetje verdrietig omdat zijn oude kip is doodgegaan. Jan Klaassen zegt dat Freddie thuis maar eens een hele mooie tekening voor zijn oude kip moet maken, dan kan hij die bij zijn grafje leggen.

kipmuiskoe