Tag Archives: vlinder

Jan Klaassen en de gekleurde ketting

Poppen: Jan Klaassen, Katrijn en  de koning
Decor: Een straat
Spullen: Een fleurige ketting, vlinder op een stokje, gouden ketting

Katrijn heeft een mooie ketting gemaakt, speciaal voor Jan Klaassen. Jan bedankt haar maar is er niet gelukkig mee, wat moet hij nou met een ketting? Katrijn gaat weg. Jan beklaagt zich bij de kinderen en legt de ketting even neer.
Dan wordt Jan afgeleid door een vlinder en gaat er achteraan.

Daar loopt de koning, statig door de straat. Dan ziet hij de ketting, dat is een mooie! Hij vertelt dat de koningin alleen maar gouden sieraden heeft, dat is wel deftig, maar deze is zo fleurig en vrolijk! De koning neemt hem mee. De koning vraagt of dat wel goed is of weten de kinderen soms van wie die ketting is? Ze leggen het uit. De koning heeft een idee, als Jan straks komt dan moeten ze hem maar naar het paleis sturen.

Jan komt op en vertelt dat de vlinder weggevlogen is. Dan mist hij de ketting. De kinderen leggen het uit. Jan is wat onzeker, het is toch geen grap, zit zijn haar wel netjes, wat moet je tegen een koning zeggen?

Op naar het paleis. De koning loopt hem al tegemoet. Jan vertelt dat Katrijntje de ketting speciaal voor hem had gemaakt. En dat ze boos zal zijn als de ketting nu al kwijt is. De koning heeft een van de gouden kettingen van de koningin om aan Katrijntje te geven. Dan is Jan blij en gaat naar huis.

Thuis ziet Katrijntje meteen dat de gekleurde ketting weg is. Ze wordt boos en Jan zit een beetje te lachen, Katrijn wordt nog bozer. Als ze de mattenklopper wil gaan halen laat Jan haar de gouden ketting zien. En de complimenten van de koning en de koningin!

katrijnjan_klaassen

Jan Klaassen in de luchtballon

Poppen: Jan Klaassen, agent Snorremans, bakker Boterbast, Katrijn
Decor: Straat, blauwe lap (lucht)
Spullen: Zakjes zand, zak koekjes, een vlinder of vogel op een ijzerstaafje.
Extra: Een dunne platte luchtballon, gemaakt van vliegerpapier en karton, aan touwtjes om opgehesen te kunnen worden.

Jan Klaassen heeft een wedstrijd gewonnen. Hij mag een rondvaart in een luchtballon maken. Daar komt agent Snorremans, hij vindt dat Jan maar een bofkont is. Hij gaat straks wel kijken als Jan de lucht in gaat en wenst hem veel plezier. Bakker Boterbast komt langs en maakt een praatje. Hij v indt het geweldig voor Jan en geeft hem nog een zakje koekjes mee voor onderweg. Hij gaat weer aan het werk in de bakkerij. Katrijn komt Jan halen, de luchtballon is klaar, Jan mag er in. Katrijn geeft Jan een kus en gaat af.

Jan bekijkt de luchtballon en stapt erin. Hij roept tegen iedereen (die wij niet zien, maar wel horen) dat ze los kunnen laten.

Daar gaat ie dan. Jan vertelt wat hij allemaal ziet. Na een poosje merkt hij dat hij daalt, wat moet hij nu doen? Van alles overboord. De koekjes eet hij eerst op, alleen het zakje overboord. Dan gaat het weer goed. Er komt een vlindertje of vogeltje langs waar Jan een praatje mee maakt. Dan komt hij weer in de buurt van het Poppenkastplein. Nu moet Jan lucht laten ontsnappen.

Katrijn is erg blij als Jan weer naast haar staat. Zag je ons zwaaien Jan? Hoe was het daarboven? Lachend gaan ze naar huis.

agentbakkerjan_klaassen